Woonzorgcentrum De Veldekens
Woonzorgcentrum De VeldekensBerchem
Woonzorgcentrum De Veldekens
Woonzorgcentrum De VeldekensBerchem
Project
Woonzorgcentrum De Veldekens
Opdrachtgever
Zorgbedrijf Antwerpen
Architect
HUB architecture
Locatie
Berchem
Projectomvang

22.544 m² bvo

Doorlooptijd
2011 - heden

Op de hoek van de Frans Beckersstraat en de Kanunnik Peetersstraat (de Veldekens) in Berchem wordt een nieuwe woonzorgcomplex voor ’t Zorgbedrijf Antwerpen (bouwdeel A) en appartementen voor de commerciële markt (bouwdeel B, C en D), inclusief een grote ondergrondse parking, gebouwd. Het bouwdeel A omvat een 60-tal serviceflats en een nieuw dienstencentrum. Op het terrein komen ook een 80-tal wooneenheden (gezinswoningen, flats, luxeappartementen) voor starters en jonge gezinnen, deze zijn gesitueerd in bouwdelen B, C en D. Zowel de serviceflats als de wooneenheden worden ondergebracht in een U-vormig bouwvolume. In een derde losstaand volume (bouwdeel D) wordt een commerciële ruimte voorzien die vermoedelijk wordt ingevuld als kinderdagverblijf. Tussen de 4 nieuwe gebouwen wordt een publieke ruimte aangelegd, dat toegankelijk is voor de buurt, en een doorsteek vormt naar het huidige buurtpark de Veldekens. 

De draagstructuur van de verschillende bouwvolumes is eenvoudig in opzet met heldere draaglijnen die consequent in het gebouw worden aangehouden. Het bouwdeel A bestaat uit een betonskeletstructuur met betonnen kernen waar de liften en trappen zijn gesitueerd. Bouwdeel B tot en met D bestaan uit dragende kalkzandsteenwanden en een predalvloer. Door de grote mate van repetitie leent het gebouw zich om geheel of deels te prefabriceren, waardoor de snelheid van bouwen veel hoger is en derhalve de kostprijs lager. 

Deel dit bericht