Sportcampus Zuiderpark
Sportcampus ZuiderparkDen Haag
Project
Sportcampus Zuiderpark
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag en De Haagse Hogeschool
Architect
FaulknerBrowns Architects
Locatie
Den Haag
Projectomvang

32.230 m² bvo

Doorlooptijd
2014 - 2016

Op de plaats van het voormalige voetbalstadion van ADO Den Haag verrijst Sportcampus Zuiderpark. Het gebouw omvat onder andere een topsporthal, een dubbele breedtesporthal, een turnhal en lesruimten voor de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan.

Groen gebouw in groene omgeving
FaulknerBrowns Architects ontwierp in opdracht van gemeente Den Haag een bijzonder en duurzaam complex van 200 x 150 m. ABT is verantwoordelijk voor het constructieve en geotechnische ontwerp en de bouwkundige ontwerpcoördinatie en uitwerking.

In hoofdlijnen bestaat het gebouw uit drie verschillende zones, verbonden door één stalen dak. Dat enorme dak van ruim 20.000 m2 helt vanaf de hoofdentree omhoog naar de sportveldzijde. Het bereikt een maximale hoogte van 25 meter, waarmee het goed in de parkomgeving past. ABT ontwierp voor dit dak een constructie met vakwerken voor de grote overspanningen, gecombineerd met IPE of HE-liggers. Daarbij hield ABT rekening met alle installaties, sportvoorzieningen en flexibele scheidingswanden die aan het dak worden gehangen.

Duurzaam
De hoeveelheid staal in het dak is zoveel mogelijk beperkt. Daartoe optimaliseerde ABT de vorm van de vakwerken. Het dak krijgt een mos-sedum afwerking en zo'n 5.000 m2 aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Samen met een warmte-koudeopslag en tal van warmte-, water- en energiebesparende maatregelen, zal het sportcomplex CO2-neutraal zal zijn.

Maximale ontwerpvrijheid
Bij het ontwerp van de constructie werkte ABT vroegtijdig intensief samen met de architect, waardoor deze maximale vrijheid kreeg bij het ontwerp van het beeldbepalende lint. De verdiepingsgevel is bedekt met metalen shingles. In combinatie met verlopende uitkragingen en schuinstanden geeft dit een dynamische uitstraling. Ter plaatse van het brug-gebouw bij de patio met hoofdentree klapt het lint als het ware om naar het dak. Zo ontstaat er ruimte voor glasgevels bij de onderwijsfuncties. De nieuwe Haagse sporttempel opent in het najaar van 2016 de deuren.

Bron: Gemeente Den Haag

Deel dit bericht