Sociale woningen Werfkaai
Sociale woningen WerfkaaiBrussel
Project
Sociale woningen Werfkaai
Opdrachtgever
CV De Brusselse Haard
Architect
Blondel architects
Locatie
Brussel
Projectomvang

8.000 m² bvo

Doorlooptijd
1999 - 2007

Het creëren van 80 nieuwe woonruimtes in een bestaand gebouw met nieuwe overkragende terassen en liftschachten. Als uitgangspunt wordt de binnenplaats waarrond de bestaande appartementsgebouwen zich bevinden, opengetrokken naar het licht, de zon en publieke ruimte. De centrale vleugel van de zuidelijke gevel wordt een stuk verkleind, zonder de straatgevel te wijzigen, en het dak van de tegenoverliggende vleugel wordt weggenomen, zodat zon en licht de binnenplaats bereiken. Eveneens geeft dit de mogelijkheid om voor de aanpalende appartementen bijkomende lichtinvallen te creëren en van buitenruimten te voorzien die goed georiënteerd zijn.

De binnenplaats wordt zowel fysiek als visueel met de openbare ruimte verbonden door twee openingen te maken naar de straat toe. Om het gemeenschapsleven te verbeteren, toegang te voorzien voor mindervaliden en het geheel gebruiksvriendelijker te maken worden er een aantal ingrijpende aanpassingen gedaan:

  • Een gemeenschappelijke ruimte voor de huurders en verenigingen wordt voorzien.  Dit is de motor van het leven  op de binnenplaats en vormt ook een nieuwe verbinding met de openbare ruimte
  • Elk geheel (4) van verblijven krijgt een nieuw verticaal knooppunt bestaande uit lift, een noodtrap en 2 verticale kokers voor waterleiding e.d. De verbinding met de straat tot op het niveau van elke verblijfplaats wordt zo gegaraneerd.
  • De 4 verblijven voor mindervaliden bevinden zich boven elkaar en zijn met een speciale lift met elkaar verbonden. De ingang bevindt zich op het exacte straatniveau en de overlopen zijn breder gemaakt.
  • De inkomhallen, al behouden deze hun oorspronkelijk grootte, worden verbeterd qua parlophonie, brievenbussen, plaats voor kinderwagens en fietsen.
Deel dit bericht