Sociale woningen
Sociale woningenBoechout
Project
Sociale woningen Boshoek
Opdrachtgever
De Ideale Woning
Architect
META architectuurbureau
Locatie
Boechout
Projectomvang

1.730 m² bvo

Doorlooptijd
2010 - heden

Dit project situeert zich ten zuiden van Antwerpen, in de landelijke gemeente Boechout op een hoekperceel waar 
Alexander Franckstraat en Boshoek samenkomen. Het programma omvat 11 sociale woningen en 12 ondergrondse parkeerplaatsen. De site is een wigvormig in te vullen perceel, dat geflankeerd wordt door een rijwoning met 2 verdiepingen aan de Alexander Franckstraat en aansluiting zal vinden aan een toekomstig 3 verdiepingen tellend residentieel project in de Boshoek. 

Om aan de straatzijde een onderscheid te maken tussen de publieke en private zone is er geopteerd om de ondergrondse parking iets omhoog te brengen. Deze ingreep levert dubbel voordeel op: enerzijds wordt de privacy van de benedenverdieping verhoogd, en anderzijds kan de parking zo op een natuurlijke manier geventileerd worden. 

Het programma wordt georganiseerd over 3 verdiepingen langsheen een licht gekromde circulatie-as. Die circulatie-as vormt  de overgang van het 3-verdiepingen tellende volume aan de straatzijde naar de bouwlijn aan de achterzijde, met een insprong op de eerste en tweede verdieping, in overeenstemming met de bouwvoorschriften. 

De straatgevel wordt opgetrokken volgens een streng grid van bruinrode baksteen. Articulatie wordt bekomen door repetitieve opeenvolging van terugspringende nissen; soms gesloten, soms beglaasd, soms open en teruggesprongen om een terras te vormen of om een ingang te markeren. 
De combinatie van sterk doorgedreven ritmiek met de licht gekromde gevel zorgt voor een continu veranderende lezing van de gevel bij het voorbijwandelen.

Deel dit bericht