Scholencampus Tichelrij
Scholencampus TichelrijSint Truiden
Project
Scholencampus Tichelrij
Opdrachtgever
DBFM Scholen van Morgen BV
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Locatie
Sint-Truiden
Projectomvang

2.537 m2 bvo

Doorlooptijd
2011 - 2016

In april 2010 is de procedure voor de uitvoering van de ontwerpopdracht van het programma Scholen van Morgen bekendgemaakt. Deze inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur is in het leven geroepen om de lange wachtlijst in scholenbouw in te korten. In het kader van dit programma werd het Marlies Rohmer Architects & Urbanists samen met ABT België en Boydens geselecteerd voor de nieuwbouw Campus Tichelrij en 3 andere scholen in Vlaanderen (‘s Gravenwezel, Zomergem, Edegem).

Het ontwerp betreft een uitbreiding van de bestaande campus met een vrijstaand, opgetild volume voor voortgezet onderwijs. Het is een eenvoudig helder compact en vrij indeelbaar volume met een duidelijk leesbare structuur. Het opgetilde deel van 2 lagen bevat de klaslokalen, gelegen aan een rondlopende gang en allen grenzend aan de gevel, met in het centrum een Open Leercentrum en polyvalente zaal. Onder het gebouw ontstaat een beschutte ontmoetingsplek, waar ouders hun kinderen kunnen halen en brengen en die als overdekte speelplaats dient. Eveneens bevinden zich hier de hoofdingang, sanitair en een extra polyvalente zaal.

Het twee lagen tellend bouwvolume wordt gedragen door kolommen en kernen die het gebouw stevig verankeren. De verdiepingsvloeren en het dak uit voorgespannen welfsels maken vrije overspanningen van max. 10,7 meter. Op deze welfsels werd een druklaag gestort t.b.v. de draagkracht en schijfwerking. Aan de gevel worden de vloeren gedragen door prefab betonnen randbalken en in de middenzone door brede, ondiepe balkbodems. Alle balken rusten op geprefabriceerde betonnen kolommen. Doordat de kolommen op elke verdieping worden doorgezet, waren er geen zware overgangsconstructies nodig. Gecombineerd met de grote vrije overspanning in beide richtingen, werd een vrije indeling van de klaslokalen mogelijk gemaakt. Hiervan kan niet alleen nu gebruik gemaakt worden, maar ook bij een mogelijke toekomstige aanpassing aan het gebouw.

Deel dit bericht