ROC LeeuwenborghMaastricht
Project
ROC Leeuwenborgh
Opdrachtgever
RO-groep Maastricht
Architect
AGS Architecten en Planners bv
Locatie
Maastricht
Projectomvang

12.200 m2 bvo

Doorlooptijd
2003 - 2006

Dit project betreft zowel nieuwbouw als renovatie van een scholencomplex.

De bestaande gebouwen uit de jaren 50 hebben deels de status van jong monument. Hiervan zijn twee bouwdelen hergebruikt in de nieuwe opzet. Deze gebouwen zijn gestript tot op het bouwkundige casco en voorzien van een volledig nieuw afbouwpakket inclusief installaties. In functie herbergen zij onderwijsruimten, kantoren, praktijkruimten en een bibliotheek. De buitenschil van de gebouwen is energetisch geactualiseerd waardoor samen met de installatietechnische vernieuwingen ook deze bouwdelen aan de energieprestatie volgens de huidige normen voldoen. 

In de bestaande gebouwen diende bepaald lokalen voorzien te worden voor zware werkbanken zoals draai- en freesmachines. Hiertoe werd lokaal de bestaande constructie versterkt.

De ellipsvormige nieuwbouw is opgebouwd uit een stalen skelet met ter plaatse gestorte vloerplaten. De ellipsvormige staalkolommen aan buitenzijde van het gebouw en aan de rand van de ellipsvormige vide in het midden van het gebouw staan schuin ingeplant waardoor het gebouw een zekere dynamiek krijgt. De hoofdentree wordt gekenmerkt door een grote luifel. Door een goede afstemming met de afwerkingsmaterialen kon deze luifel erg licht ontworpen worden. 

De centrale nieuwbouw wordt via drie stalen loopbruggen verbonden met de bestaande gebouwen. Deze verbinding diende te gebeuren middels een glijverbinding om rekening te houden met dynamische belastingen en temperatuur variaties.

Foto`s
Deel dit bericht