Project
Brandtoren Kalmthoutse Heide
Opdrachtgever
Stad Kalmthout
Architect
NOHNIK
Locatie
Kalmthout
Doorlooptijd
2019 - 2021

Een team van NOHNIK architecture and landscapes in samenwerking met Ingenieursbureau ABT heeft de architectenselectie gewonnen voor het ontwerp van een nieuwe brandtoren op de Belgische Kalmthoutse heide. De nieuwe toren wordt 42 meter hoog en krijgt naast een brandwacht ook diverse uitzichtplatforms voor toeristen. De Kalmthoutse Heide maakt deel uit van het Belgisch-Nederlandse Grenspark Kalmthoutse Heide. De kracht van dit gebied is de grote diversiteit aan landschappen en natuurgebieden, de bijzondere geschiedenis en het cultuurhistorisch erfgoed. De nieuwe brandtoren gaat een wezenlijke bijdrage leveren aan de bescherming van deze waarden en maakt daarnaast de bijzondere kwaliteiten van het gebied beter beleefbaar voor recreanten en toeristen. De huidige toren voldoet namelijk niet meer aan alle eisen en is bovendien niet meer hoog genoeg omdat de bomen eromheen te hoog zijn gegroeid. Daarnaast biedt de nieuwe toren een comfortabele werkplek voor de brandwacht. 

De basis van het ontwerp wordt gevormd door een bijzondere stalen vakwerkconstructie die is opgebouwd uit meerdere driehoeken. Het vakwerk is verdeeld in gelijke segmenten van steeds 6 meter hoog. Door de segmenten op een regelmatige manier ten opzichte van elkaar te draaien ontstaat een dynamisch beeld wat een relatie aangaat met de grillige groeiwijze van de bomen in het gebied. Het staal krijgt een groen-grijze coating met een natuurlijke uitstraling die past op deze plek. 

Binnen de stalen vakwerkconstructie vormen de trap en de diverse platformen een houten kern die contrasteert met het stalen vakwerk. De trappen zijn afwisselend in alle windrichtingen georiënteerd. Hierdoor ontstaan voor de toerist steeds wisselende uitzichten op de omgeving en kan het natuurschoon goed worden ervaren. Op 12 meter en 24 meter hoogte zijn er ruime uitzichtplatformen ontworpen. Voor zowel de trappen als uitzichtplatformen zijn veilige borstweringen ontworpen van verticale houten lamellen. Bovenin de toren is de post van de brandwacht te vinden op 30 meter hoogte. Boven de brandwacht is ruimte voor de communicatiemast die reikt tot 42 meter hoogte. 

De start van de bouw is gepland in het najaar van 2020 en de oplevering rond maart 2021. De gemeente Kalmthout, Agentschap Natuur en Bos, Telecomoperator Astrid zijn de opdrachtgevende projectpartners.

 

 

 

 

Foto`s
Deel dit bericht