Passiefschool De Vonk
Passiefschool De VonkKnokke-Heist
Project
Passiefschool De Vonk
Opdrachtgever
Gemeente Knokke-Heist
Architect
NL architects
Locatie
Knokke-Heist
Projectomvang

3.812 m2 bvo

Doorlooptijd
2010 - heden

De gemeentelijke basisscholen op de sites Zevenkote en De Vonk in de deelgemeente Knokke zullen samengebracht worden op een nieuw terrein van ca. 2 ha dat gelegen is in de oksel gevormd door de Kragendijk met de Jan Devischstraat.
Bij het ontwerp van de nieuwe school is uitgegaan van een capaciteit van 400 leerlingen. Het bestuur wenste te investeren in nieuwe, multifunctionele, duurzame en eigentijdse schoolgebouwen in een groene omgeving en  heeft daarom gekozen om het gebouw uit te voeren als een passiefbouw.

Het ontwerp van de school is een gebouw met een campusachtige setting. Het hart wordt gevormd door een multifunctionele sporthal waarrond een galerij ligt die de ruimtes in het gebouw verbindt. Van hieruit krijgt men toegang tot de vier omliggende volumes:  de lagere school, de kleuterschool, het administratief gedeelte en de polyvalente ruimte. 
Het gebouw ligt een halve meter verdiept in de grond en opent zich naar het plein en groen door middel van grote raampartijen en galerijen. Om deze openheid naar de omgeving te kunnen realiseren is er gebruik gemaakt van een skeletstructuur die bestaat uit betonnen kolommen en stalenliggers hierdoor wordt het gebouw ook maximaal flexibel qua indeling en bestemmingswijzigingen in de toekomst.

Bovenop het volume van de lagere school wordt er een lichte staalstructuur “vulkaan” gebouwd met  een dubbele functie.  Onder de vulkaan komt een open leer- en speelruimte voor de kinderen van de lagere school en tegelijkertijd wordt deze ruimte gebruikt voor de afvoer van warme lucht afkomstig van de ventilatie.

ABT verzorgt voor deze school zowel de stabiliteitsstudie, staat de architect bij met bouwtechnische problemen en regelgeving, beheert het kostenmanagement en volgt de werf in uitvoering op.

Deel dit bericht