Kleuterschool GEKKO
Kleuterschool GEKKOBonheiden
Project
Kleuterschool Gekko Bonheiden
Opdrachtgever
Gemeente Bonheiden
Architect
Gianni Cito / DOK architecten
Locatie
Bonheiden
Projectomvang

1.908 m2 bvo

Doorlooptijd
2010 - 2014

De kleuters van Bonheiden hebben een splinternieuw onderkomen gekregen: de Gekko-kleuterschool, naar het ontwerp van architect Gianni Cito. Het voormalige gemeentehuis is geïntegreerd in de nieuwbouw en vormt de hoofdtoegang.

De nieuwe kleuterschool telt negen lokalen, een muziekruimte, een multifunctionele ruimte, een keuken en een gymzaal. De constructie valt op te delen in twee typen: de klaslokalen hebben als basis een staalstructuur met een sheddak gevormd door voorgespannen kanaalplaten. De sporthal is een volledige staalstructuur. Vanwege het benodigde vrije vloeroppervlak bepalen driehoeksvakwerken hier de lijn van het sheddak. Een besloten buitenruimte is voor de helft overdekt door de eerste verdieping, zodat de kleuters en leerkrachten ook bij regen naar buiten kunnen.

Ruim en licht
De klaslokalen zijn drie tot vijf meter hoog en ogen zeer ruimtelijk door hun sheddaken en de lichtinval. Extra ruimte is gecreëerd door middel van entresols in de klaslokalen. De schooldirecteur en de leerkrachten hebben zelf, in samenspraak met de architect, gekozen voor vrolijke kleuren in het interieur. Het feestelijke gevoel wordt verder gevoed door kleuterkunst: rondom de buitenspeelplaats loopt een ruime gang die fungeert als een permanente tentoonstellingsruimte.

Uitgekiend materialengebruik
De buitenschil die vanaf de straat te zien is, bestaat uit licht geelbruin gemêleerde baksteen met prefab betonkaders rondom het aluminium schrijnwerk. De kleur van de baksteen sluit aan bij de kerk, het andere beeldbepalende gebouw in de dorpsstraat. Bij de besloten buitenruimte is de buitenschil juist opgebouwd uit warme roodbruine houten panelen. ABT verzorgde de stabiliteitsstudie, bouwtechniek en regelgeving, kostenmanagement en uitvoerende architectuur.

Deel dit bericht