Kapel de Zande
Kapel de ZandeRuiselede
Project
Kapel de Zande
Opdrachtgever
Vlaams Bouwmeester / Afdeling Gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdbijstand van het Agentschap Jongerenwelzijn
Architect
Rob Hootsmans
Locatie
Ruiselede
Projectomvang

3.000 m2 bvo

Doorlooptijd
2008 - 2014

Het project betreft een herinrichting – Open oproep Vlaams Bouwmeester, van een beschermde kapel. 

Op de terreinen van de Gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdbijstand ‘De Zande’ bevindt zich een beschermde kapel, die niet meer gebruikt wordt. Deze kapel dateert van 1856 en werd gebruikt voor erediensten tot 1974. Sindsdien dient het gebouw voornamelijk als opslagplaats voor materialen. Gevels (met uitzondering van de glasramen), dak en klokkentoren werden recent volledig gerestaureerd. Doel van de opdracht is het gebouw (de kapel met inbegrip van de kelders) om te bouwen tot een schoolgebouw voor lessen algemene vorming. 

Het gebouw bestaat uit 2 delen, de kapelruimte en de kelder. De ontsluiting voor de open en de gesloten inrichting vindt plaats via deze kapelruimte. Voor de gesloten inrichting komt een nieuwe toegang aan de noordwest zijde van het gebouw. De kelder wordt bereikt via de kapelruimte door middel van een nieuwe trap. 

In de kapelruimte komt het meeste daglicht. Hier komen ruimten waar men zich moet concentreren, zoals de theorielokalen en de bibliotheek. Uitgebreide onderzoeken in scholen hebben aangetoond dat daglicht in een schoolgebouw zorgt voor betere concentratie van de leerlingen, betere leerresultaten en de algemene gezondheid van de leerlingen positief beïnvloedt. In de kelder komen de ruimten voor fitness, audiovisuele- en creatieve technieken.

Deel dit bericht