92862_formaat_uitgelicht_project
Koniging Elisabethzaal_Antwerpen_concertzaal_ABT Belgie_Ian Simpson Architects_banner_01
Koniging Elisabethzaal_Antwerpen_concertzaal_ABT Belgie_Ian Simpson Architects_banner_02
Project
Elisabeth Center
Opdrachtgever
KMDA / deFilmharmonie Antwerpen
Architect
SimpsonHaugh and Partners
Locatie
Antwerpen
Projectomvang

29.085 m².

Doorlooptijd
2009 – 2016

Ligging
De Elisabethzaal ligt prachtig aan het Astridplein, in het centrum van Antwerpen. Vlak naast het Centraal Station en de Zoo. Het zalencomplex waar de Elisabethzaal tegenaan gebouwd is, kent een aantal bijzondere zalen zoals de Marmeren-, Darwin- en Verlatzaal. De Elisabethzaal was ook mooi, maar technisch zwaar verouderd. De akoestiek was matig, maar ook de faciliteiten waren onder de maat.

Nieuwbouw
Nadat eerst is onderzocht of de zaal behouden kon blijven, is men na formulering van de akoestische, logistieke en financiële randvoorwaarden tot de conclusie gekomen dat het beter is om nieuwbouw te plegen. Om ruimte voor verbetering te creëren wordt het warrige stelsel aan gangetjes naar de zaal gesloopt. Er ontstaat zo een serie van hoge atria als scheiding tussen de Elisabethzaal en het 19e eeuwse Zalencomplex.

De nieuwe zaal zal iets smaller worden dan de oude zaal, om zo een atrium te creëren. De zaal zal grotendeels gedragen worden door zijwanden van ter plaatse gestort beton. De betonwanden zorgt voor de stabiliteit van de zaal en geeft de zaal bovendien voldoende massa om het geluid binnen te houden. Grote uitkragende spanten dragen twee zwevende balkons aan de achterzijde van de zaal. Deze balkons lopen tevens door aan de zijkanten van de zaal. De technische installaties van de concertzaal worden gedragen door verdiepingshoge stalen spanten die de gehele ruimte overspannen. De zaal staat boven op een nieuw te bouwen parkeerkelder. De parkeerkelder is ingesloten in de omliggende bebouwing, wat de uitvoering extra uitdagend maakt. ABT is verantwoordelijke voor het structurele ontwerp en de stabiliteitstechnische ondersteuning. 

Het architectonische ontwerp en de stabiliteitsstructuur zijn gezamenlijk uitgewerkt in een BIM-model. 
Bekijk hier de nieuwe Elisabethzaal in 3D! 

Deel dit bericht