93248_basisbestand_uitgelicht_project_2
Project
Distributiecentrum Nike
Opdrachtgever
Nike
Architect
Jaspers-Eyers Architects
Locatie
Ham
Doorlooptijd
2016 - heden

Om aan de toenemende vraag naar haar producten en diensten tegemoet te komen, werkt Nike aan de verhoging van de capaciteit van haar kledinglijn tot 2020.

Als onderdeel van deze verhoging  wordt een nieuw distributiecentrum gebouwd aan de site te Ham. Deze nieuwe faciliteit zal de productie van de kledinglijn ondersteunen op korte en middellange termijn, en zal zo ontworpen worden dat er in de toekomst ook ruimte is voor het ondersteunen van andere segmenten van Nike.

Het complex van  216.000m² bestaat uit verschillende blokken en zal in verschillende fasen gebouwd worden. Fase  1 heeft een grootte van 168.000m² en kwam tot stand na 4 maanden van ontwerp, 2 maanden aanbesteding om vervolgens ruwbouw klaar te hebben na  9 maanden bouwen.

De goederen worden opgeslagen in drie automatische high-bays met een oppervlakte van 28.800m². De afmeting per high-bay bedraagt 81m breedte, 120m lengte en 43m hoogte. De stalen structuur van de 41m lange hoge rekken dient ook als hoofdstructuur van het gebouw, ook gekend als clad racking. Het verzenden, ontvangen en verwerken van producten gebeurt in de low-bay op vijf verschillende niveau’s (ongeveer 86.400m² met als afmeting 240m x 72m x 37m). De structuur van de low-bay bestaat uit prefab betonelementen.

Tussen de high- en low-bay bevindt zich een transportbandzone (conveyor-zone) met een nuttige oppervlakte van 57.600m², op een voetprint van  5.760m². Deze is voornamelijk uit staal gemaakt (160m x 24m x 37m), en staat in voor het verplaatsen en ordenen van de producten tussen de opslag in de high-bay en de verschillende verzendingsfaciliteiten in de low-bay. De transportbandzone bevat 9 open roosterverdiepingen die  de verschillende behandelingsapparaten ondersteunen.

Naast de low-bay bevindt zich een kantoorgebouw van 8.750m² en een parkeergebouw van 4 verdiepingen (ongeveer 35.000m²) die ook gebouwd zijn in prefab beton.

Voor dit project staat ABT België in voor : geotechnische engineering, stabiliteitsstudie- en ontwerp, infra, duurzaamheid en leed accreditatie met als doel de hoogste rating van platina te bekomen.

 

 

 

Deel dit bericht
Foto`s
© Images Jaspers-Eyers Architects
© Images Jaspers-Eyers Architects