De Boeg
De BoegOostende
Project
De Boeg
Opdrachtgever
De Oostendse Haard
Architect
korth tielens architectn bv
Locatie
Oostende
Projectomvang

2.233 m² bvo

Doorlooptijd
2013 - heden

Het uitgangspunt voor de Boeg is vanuit de basis zonder extra techniek een dierbaar en duurzaam gebouw maken. Daarom is de vorm compact, zonder verspringingen in de gevel, is de gevel groot met de woonkamers en veel ramen naar het zuiden. Smaller met minder ramen, de slaapvertrekken en de circulatie naar het noorden. De Boeg heeft op basis van dit idee een trapezium vormige plattegrond. Deze vorm komt voort uit het idee over duurzaamheid, maar gaat hand in hand met de stedenbouwkundige situering. Stevig en helder naar de Elisabethlaan, fijner en meer bescheiden naar de woonbuurt aan de Golvenstraat. De schegvormige open 
ruimte tussen de Boeg en het bestaande buurgebouw geeft doorkijk van de Elisabethlaan de buurt in en andersom vanuit de buurt een glimp naar de Elisabethlaan. De noordoost hoek van het kavel bllijft door de hoofdvorm 
onbebouwd. 

Een dierbaar woongebouw is een gebouw dat geadopteerd wordt door de bewoners, maar ook als nieuwe gedaante in de buurt. Dat gaat over gebruik en over verschijning. Daarom zijn de balkonnen groot en als kamers bij de woning ontworpen, stevig en intiem. Daarom hebben de ramen die tot aan de vloer lopen franse balkons met een plantenplek in de gevel. Daarom is er veel aandacht besteed aan de gemeenschappelijke inkom met als streven het gevoel van thuiskomen al bij het binnenkomen van het gebouw te hebben. De materialen zijn robuust en stevig, ton sur ton, beton met een grijsgroene steen en champagne kleurige hekwerken. 

ABT doet in de eerste ontwerpfase de technische input op het gebied van normen, wetten en manier van bouwen. ABT vormt doorheen het proces de kern voor de kostenraming zodat van in het begin van het proces, het budget onder controle wordt gehouden. ABT volgt tevens de uitvoering op van het project.

Deel dit bericht