Communicatiecentrum NIRAS
Communicatiecentrum NIRASDessel
Project
Communicatiecentrum NIRAS
Opdrachtgever
NIRAS
Architect
ONO Architectuur en Bovenbouw
Locatie
Dessel
Projectomvang

5.545 m2 bvo

Doorlooptijd
2014 - heden

Het communicatieparcours, met als kloppend hart het communicatiecentrum, wordt dé referentie voor al wie meer wil weten over radioactief afval en de bredere context ervan. Het wordt een veelzijdig bezoekers- en gemeenschapscentrum. Het communicatieparcours wordt naast de bergingssite gebouwd, op de hoek van de Gravenstraat en de Kastelsedijk.

Het bergingsproject wordt gekenmerkt door een filosofie van openheid en transparantie. Die idee is doorgetrokken in het ontwerp van het communicatieparcours. De basisstructuur van het communicatiecentrum wordt een tafel met poten van 7,5 meter hoog. 300 jaar lang, gedurende de volledige duur van de berging, blijft die tafel staan.

Boven in de tafel komen de tentoonstellingsruimtes: een permanente belevingsexpo over het beheer van radioactief afval en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De ruimte onder de tafel wordt flexibel ingevuld met kleinere modules op twee niveaus die uitkijken op een centrumplein. Op de begane grond komen onder meer een podiumzaal, polyvalente lokalen , een horecagelegenheid en een toeristisch infopunt. De kantoor- en vergaderruimtes bevinden zich een verdieping hoger.

Constructie

De betonnen tafel (45x45m) staat op 9 poten. De wanden en vloeren worden in het werk gestort waardoor deze samenwerken als stijve I-liggers. De  centrale zones van de vloerplaten  worden uitgevoerd  met  gewichtsreductie  (bollenplaatvloer) en  bieden  alle  vrijheid  voor  het  toepassen van grote sparingen.

De betongevel van de boventafel wordt in het werk gestort zonder dilatatievoegen om de massiviteit van de tafel te behouden. Om de uitzetting en krimp door de wisselende weersomstandigheden te weerstaan, wordt de 7m hoge gevel 20cm dik uitgevoerd en tegen de drukvaste spouwisolatie aangestort.

De volledige betonstructuur wordt uitgevoerd vóór er gestart wordt met de onderste 2 bouwlagen. Deze ‘invulling’ moet geconcipieerd worden als houtconstructie. De constructie bestaat uit een combinatie van houtskeletbouw met CLT-wanden, waarbij de grote vrije overspanningen gerealiseerd worden door houten kanaalplaten (‘Kerto-Ripa’). 

ABT staat in voor de constructieve uitwerking van het gebouw, funderingen én de betongevel en geeft bijstand op vlak van het schoonbeton. Volgens de huidige planning zal het communicatieparcours in 2019 de deuren openen.

Deel dit bericht