Brug over de IJsselHattem- Zwolle
Brug over de IJssel Hattem- Zwolle
Project
Brug over de IJssel
Opdrachtgever
ProRail
Architect
Quist Wintermans Architekten bv
Locatie
Hattem/ Zwolle
Projectomvang

Een overspanning van dijk tot dijk van circa 925 meter
hoofdoverspanning 150 meter

Doorlooptijd
2006-2010

De spoor- en fietsbrug tussen Hattem - Zwolle is een opvallend landmark. De rode brug, ontworpen door Quist Wintermans Architekten bv, oogt zo slank dat het bijna onmogelijk lijkt dat treinen veilig kunnen oversteken. Dat beeld wordt versterkt door de grootste overspanning van maar liefst 150 meter. Deze was noodzakelijk om de doorvaart van grote schepen mogelijk te maken.

De brug is onderdeel van de 50 kilometer lange spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. De constructie van aanbruggen en de hoofdoverspanning loopt naadloos in elkaar over en vormt een geheel. Naast de spoorlijn loopt een vier meter breed fiets- en voetpad. Dit pad is door middel van uitkragende consoles bevestigd aan de hoofdligger.

Design and Build

De brug is het winnende ontwerp van een Design and Build competitie tussen vijf voorgeselecteerde consortia. Voor de uitwerking van het aanbiedingsontwerp is er een ingenieurscombinatie gevormd tussen ABT en SSF (München). Ook was ABT, als ProRail erkend ingenieursbureau, verantwoordelijk voor de geotechnische advisering, toetsing middels system engineering en de afstemming op de Nederlandse normen en richtlijnen van ProRail.

De Brug over de IJssel heeft in 2012 de Nationale Staalprijs in de categorie ‘bruggen’ in de wacht gesleept.

Foto's
Stefan Verkerk
Stefan Verkerk
Henk Monster
Henk Monster
Bert Theelen
Deel dit bericht