Brug de TwistVlaardingen
Project
Brug de Twist
Opdrachtgever
Gemeente Vlaardingen
Architect
West 8 Urban Design & Landscape Architecture
Locatie
Vlaardingen
Projectomvang

Overspanning 42 m. 

Doorlooptijd
2005 - 2009

Verdraaid

Brug de Twist is een fietsers- en voetgangersbrug over de 50 meter brede Vlaardingse Vaart. In feite gaat het om een kokerbrug die door West 8 Urban Design & Landscape Architecture flink gemanipuleerd is. Door de uiteinden van de brug 90 graden ten opzichte van elkaar te verdraaien, is de koker nauwelijks meer te herkennen.

Kokers

In de vier vlakken van de koker zijn dubbele vakwerkliggers opgenomen. Hierdoor zijn ze niet alleen stijf in hun vlak, maar konden ook relatief slanke kokers worden toegepast. De vakwerkliggers in de getordeerde wanden dragen de brug en zorgen voor de stabiliteit in de dwarsrichting. Het wegdek loopt als een losse vloer door de koker heen.

De brug bestaat uit maar liefst 400 kokers. De randen en eindportalen die rotatie stijf zijn, hebben de zwaarste kokers. Van de andere kokers is de wanddikte afhankelijk gemaakt van de krachten die erop werken. Zo konden hun diameters gelijk blijven, terwijl het materiaal toch op een efficiënte manier is gebruikt.

Op locatie

Bij de brug is een tijdelijke werkplaats ingericht. Zo konden de kokers onder gecontroleerde omstandigheden aan elkaar gelast worden, vervolgens gegalvaniseerd en in hun fel rode kleur geverfd worden. Met behulp van twee 500 tons kranen is de brug uiteindelijk op haar plaats getild.

Rol ABT

ABT was verantwoordelijk voor het constructief ontwerp, de constructieve advisering, de directievoering en het toezicht van het project.

Deel dit bericht