Project
Bibliotheek Mechelen - Prederikherenklooster
Opdrachtgever
Stad Mechelen
Architect
KSA Hildundk Architecten
Locatie
Mechelen
Projectomvang

5.400 m²

Doorlooptijd
2012 - 2018

Na jaren van leegstand en verwaarlozing wenst de stad Mechelen het volledige als monument beschermde Predikherenklooster te restaureren en te herbestemmen tot stedelijke openbare bibliotheek. Het Predikherenklooster heeft een rijke geschiedenis. Het werd in de 17de eeuw gebouwd en bestaat uit vier vleugels rondom een vierkante binnenplaats. Tussen 1720 en 1735 werd de oorspronkelijke kapel vervangen door de huidige, aangrenzende kloosterkerk. Later kreeg het gebouwencomplex een militaire functie die het behield tot 1977, sindsdien staat het leeg.

De nieuwe bibliotheek in het Predikherenklooster zal haar bijzondere charme ontlenen aan haar karakteristieke gebouw. Ze krijgt een rommelzolder vol verhalen, een leestuin, een concertkerk, een tijdloze bezinningsruimte, een overdekt marktplein, een café en is een oase van licht en rust midden in de stad.

Van het bestaande dak wordt de huidige dakafwerking tot en met de onderdakbeplanking verwijderd en vervangen door een nieuwe opbouw. Op deze wijze wordt gewicht toegevoegd aan de huidige dakspanten. Om te vermijden dat de spanten overbelast worden, wordt de buitenzijde van de dakspanten voorzien van een extra stalen spant dat over het bestaande spant gezet wordt. Houten en stalen spant worden ter hoogte van de horizontale dakbalken met elkaar verbonden zodat ze samenwerken. Van dat stalen spant zal weinig meer zichtbaar zijn dan de onderflens en de koppelstukken met het houten spant.

 

 

 

Foto`s
Deel dit bericht