Communicatiecentrum NIRASDessel
Project
Communicatiecentrum NIRAS
Opdrachtgever
NIRAS
Architect
ONO Architectuur en Bovenbouw
Locatie
Dessel
Projectomvang

5.545 m2 bvo

Doorlooptijd
2014 - heden

Als dienst aan de gemeenschap beheert NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, al het radioactieve afval in ons land.

NIRAS besloot een informatiecentrum nabij de toekomstige bergingssite in Dessel op te richten. Het symbolische ontwerp van het ontwerpteam Bovenbouw en ONO architectuur kwam als winnaar uit de bus tijdens een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester, waarbij ABT België deel uitmeekte van het ontwerpteam als ingeneiur stabiliteit.

Het centrum krijgt de naam ‘Tabloo’ en wordt dé referentie voor informatie over het beheer van radioactief afval. Het project dankt zijn naam aan zijn markante tafelstructuur. ‘Tabloo’ is afgeleid van het Esperanto voor “tafel” en verwijst naar het doel van het centrum: mensen rond de tafel krijgen over het thema radioactief afval. De belangrijkste troef daarvoor is de interactieve expo waar de bezoekers op een laagdrempelige manier alles te weten zullen komen over radioactiviteit, de toepassingen ervan en het beheer van het afval dat daarbij komt kijken. De betonnen tafel symboliseert ook het tijdsaspect dat verbonden is aan het thema: waar de houten onderbouw flexibel kan meegroeien met veranderende behoeften in de toekomst, zal de massieve tafel - net als het veilig beheerd afval - als reliek achterblijven in het landschap.

Het wordt een veelzijdig bezoekers- en gemeenschapscentrum. Het communicatieparcours wordt naast de bergingssite gebouwd, op de hoek van de Gravenstraat en de Kastelsedijk.

Het bergingsproject wordt gekenmerkt door een filosofie van openheid en transparantie. Die idee is doorgetrokken in het ontwerp van het communicatieparcours. De basisstructuur van het communicatiecentrum wordt een tafel met poten van 7,5 meter hoog. 300 jaar lang, gedurende de volledige duur van de berging, blijft die tafel staan.

Boven in de tafel komen de tentoonstellingsruimtes: een permanente belevingsexpo over het beheer van radioactief afval en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De ruimte onder de tafel wordt flexibel ingevuld met kleinere modules op twee niveaus die uitkijken op een centrumplein. Op de begane grond komen onder meer een podiumzaal, polyvalente lokalen , een horecagelegenheid en een toeristisch infopunt. De kantoor- en vergaderruimtes bevinden zich een verdieping hoger.

Constructie

De betonnen tafel (45x45m) staat op 9 poten. De wanden en vloeren worden in het werk gestort waardoor deze samenwerken als stijve I-liggers. De  centrale zones van de vloerplaten  worden uitgevoerd  met  gewichtsreductie  (bollenplaatvloer) en  bieden  alle  vrijheid  voor  het  toepassen van grote sparingen.

De betongevel van de boventafel wordt in het werk gestort zonder dilatatievoegen om de massiviteit van de tafel te behouden. Om de uitzetting en krimp door de wisselende weersomstandigheden te weerstaan, wordt de 7m hoge gevel 20cm dik uitgevoerd en tegen de drukvaste spouwisolatie aangestort.

De volledige betonstructuur wordt uitgevoerd vóór er gestart wordt met de onderste 2 bouwlagen. Deze ‘invulling’ moet geconcipieerd worden als houtconstructie. De constructie bestaat uit een combinatie van houtskeletbouw met CLT-wanden, waarbij de grote vrije overspanningen gerealiseerd worden door houten kanaalplaten (‘Kerto-Ripa’). 

ABT staat in voor de constructieve uitwerking van het gebouw, funderingen én de betongevel en geeft bijstand op vlak van het schoonbeton. Volgens de huidige planning zal het communicatieparcours in het vpprjaar \van 2022 de deuren openen.

Foto`s
Deel dit bericht