Bestaande gebouwen
Bestaande gebouwen
Bestaande gebouwen

Leegstand van kantoorgebouwen, winkels en verzorgingstehuizen is een groot maatschappelijk probleem. Mensen werken meer thuis, winkelen online en willen liever in hun eigen woning oud worden. Om te voorkomen dat leegstand de leefbaarheid van steden en dorpen ondermijnt, is expertise en technische kennis nodig. Het is dan mogelijk leegstaande gebouwen opnieuw economische en maatschappelijke waarde te geven.

Een gebouw renoveren of herbestemmen is een kennisintensief traject. Zo worden eerst de constructieve eigenschappen van het gebouw onderzocht. Deze eigenschappen bepalen grotendeels de uit te voeren verbouwingen. Vervolgens worden verschillende scenario’s uitgewerkt om te bekijken welke aanpassingen financieel en technisch mogelijk zijn. Hierbij wordt gekeken naar het programma van eisen. Woningen, kantoren, winkels of zorg? Of is een mix van functies interessanter? ABT heeft de kennis en kunde in huis om het hele traject van vooronderzoek tot exploitatie- en onderhoudsplanning te begeleiden en uit te voeren.

Afbeelding: Rijnkaai Pakhuis Sanba_Antwerpen_ABT Belgie_overview
Pakhuis Sanba Rijnkaai Antwerpen

Projecten
Het Pakhuis Sanba Rijnkaai in Antwerpen is door ABT in samenwerking met architectenbureau HUB gerenoveerd en uitgebreid. Het pakhuis zelf is gerenoveerd tot kantoorgebouw en van een extra verdieping voorzien om een nieuw penthouse te realiseren. Het gebouw Sanba is hiervoor versterkt, maar ondergaat verder weinig constructieve ingrepen. Het naastgelegen oude kantoorgebouw is volledig vervangen. De grote uitdaging betreft de ondergrondse parkeergarage die in verbinding staat met de kelder van pakhuis Sanba.

ABT heeft ook ervaring met het renoveren van beschermde en momumentale gebouwen. Zo verzorgde ABT de stabiliteitsstudie voor Kapel De Zande in Ruiselede en is ABT momenteel betrokken bij het project voor een bibliotheek in het Predikherenklooster te Mechelen.

Deel dit bericht