Hout
Hout
Hout

Duurzame gebouwen bestaan voor een steeds groter deel uit hout. Het materiaal dankt zijn populariteit met name aan een, in vergelijking met energie-intensieve grondstoffen als beton en staal, CO2-arm productieproces. Nieuwe bewerkingstechnieken maken bovendien een steeds bredere toepassing mogelijk, bijvoorbeeld voor constructies.

De kracht van hout is dat het een natuurlijk materiaal is. Tegelijkertijd is dat ook de zwakte van hout. Want het reageert hierdoor sterk op vocht en droogte, wat respectievelijk leidt tot rot en krimp. En licht zorgt voor verkleuring. Met innovatieve bewerkingsmethodes, waar ABT zelf onderzoek naar doet, kunnen deze tekortkomingen van hout worden opgelost. Waarbij de toepassingsmogelijkheden, van gevels, dakbedekking en afwerking tot zwaardere houtconstructies, afhankelijk zijn van houtsoort en de wijze van be- en verwerking.

Afbeelding: Gekko Bonheiden_Kleuterschool_ABT Belgie_Gianni Cito_hout
Kleuterschool GEKKO Bonheiden

Projecten

Voor de besloten binnenspeelplaats van de kleuterschool GEKKO in Bonheiden is hout het sleutelwoord. De gevel is bekleed met warme houten platen van Sapeli. De gevel wordt aan de binnenzijde gedragen door vurenhouten gelamineerde kolommen en liggers. Dit vormt een beelbepalend element in de kloostergangen die rondom de binnenspeelplaats lopen, waarbij deze kaders ingevuld zijn met kastelementen. Aan de ene zijde grenzen de klaslokalen aan deze gang, met eveneens een scheiding in hetzelfde hout opgetrokken. Aan de andere zijde bevindt zich de polyvalente ruimte met een beeldbepalende trap bekleedt met rubberwood. Het resultaat is een overweldigende ervaring van hout. 

Met hout ontwerpt ABT eveneens indrukwekkende houten constructies. In buurland Nederland ontwierpen onze collega's het atriumdak van The Base op Schiphol bestaande uit houten gelamineerde liggers, die in een diagonaal patroon de ruimte tussen de twee lage vleugels overspannen. De overspanning bedraagt 21,6 meter en de kap heeft een boogvorm met een toog van 3,4 meter. De houten liggers worden onderling gekoppeld door middel van stalen verbindingselementen.

 

Deel dit bericht