VVUV-systeem

Op 23 mei 2011 brak plotseling, zonder enige waarschuwing een galerijplaat van de Antillenflat in Leeuwarden af. In zijn val werden ook de onderliggende galerijplaten meegenomen. Een grote ravage was het gevolg.  Er raakte gelukkig niemand gewond, maar hoe kon dit gebeuren?

Er staan in Nederland honderden flats die gebouwd zijn in dezelfde periode ’50 – ‘70, met een soortgelijke bouwmethodiek. Op basis van het onderzoek wat volgde bleek dat er diverse oorzaken waren voor de instorting.  Zo was de afwerklaag te dik uitgevoerd waardoor de belasting op de galerijen hoger was dan voorzien in het originele ontwerp en bleek de aanwezige stalen wapening niet goed aangebracht te zijn.  Verder konden er door het ontstaan van een scheur in het beton dooizouten bij de wapening komen waardoor deze begon te roesten. 

Op basis van steekproeven uitgevoerd aan flats met soortgelijke galerijen werd geconstateerd dat ruim 40% niet aan de minimale eisen van het bouwbesluit voldoet en dus versterkt dient te worden.

Omdat traditionele versterkingsmethoden erg veel overlast voor de bewoners veroorzaken is, in samenwerking met Vogel BV en S&P Clever Reinforcement Company het het VVUV-systeem ontwikkeld.  Dit systeem is een innovatieve methode waarbij een CFRP- staaf in de kopse zijde van de uitkragende galerij of balkonplaat wordt aangebracht.

Afbeelding: Versterkingsmethode_VVUV-systeem_ABT_Vogel

CFRP staat voor Carbon Fiber Reinforced Polymere. De voor het VVUV-systeem toegepaste staaf, met een diameter van 14 mm, heeft een trekkracht van minimaal 30.500 kg. Door deze hoge capaciteit is het mogelijk om het aantal benodigde ankers fors te reduceren. Hiermee wordt ook de overlast door het boren sterk verminderd. Omdat het anker in de zijkant van de galerij wordt aangebracht, wordt ook voorkomen dat de afgewerkte bovenzijde van de galerij wordt aangetast. Het is daarom niet nodig om een nieuwe coating aan te brengen nadat de versterking is aangebracht.

Afbeelding: Versterkingsmethode_VVUV-systeem_Vogel_ABT

ABT heeft vanaf de eerste brainstormsessies tot en met de daadwerkelijke toepassing bijgedragen aan de ontwikkeling van het VVUV-systeem. Zo zijn op advies van ABT full-scale testen uitgevoerd om de capaciteit van het systeem aan te tonen en ook om inzicht te krijgen in het constructieve gedrag.

Dit onderzoek heeft ertoe bijgedragen dat de  daadwerkelijke toepassing van het systeem ook door de bouwtoezichten van de verschillende gemeenten geaccepteerd werd. Meer informatie over de werking van het VVUV-systeem is te vinden in het cement artikel ‘innovatie versterkingsmethode balkons’ uitgave 2015/5.

Het VVUV-systeem is genomineerd voor de Betonprijs 2015 in de categorie renovatie en reparatie.

Gerelateerde projecten
Bijzondere vormen
Bijzondere vormendoor vacuumatics
Demontabele
DemontabeleTensairity overkapping
House of
House ofMemories
Ultraslanke trap:
Ultraslanke trap:grensverleggend in UHSB
Deel dit bericht