Ultraslanke trap: grensverleggend in UHSB

ABT realiseert een surrealistisch slanke trap van beton en glas. Met een dikte van slechts vijf centimeter overspant de trap een afstand van vijf meter. Dat gebeurt zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken de illusie van gewichtloosheid. De trap vraagt het uiterste van de toegepaste materialen en het vakmanschap van ABT.

Het idee voor de trap, bestemd voor ABT's eigen hoofdkantoor in Velp, is van JHK Architecten. Het benodigde ingenieurswerk voor deze innovatie is van ABT. De trap bestaat, net als de glazen leuningen, uit één gedeelte en is vier keer slanker dan gangbaar. Om de  trap zo slank te krijgen, moeten beton en glas constructief samenwerken. Het glas wordt met het beton verbonden en draagt bij aan de stijfheid van de trap. ABT berekende de constructie met speciale software. 

Vernieuwend stortproces
Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. Het wapeningspercentage is zo hoog mogelijk. Dat de trap zo slank is, maakte het storten extra lastig. Het stroperige, gewapende beton moest door een mal van slechts vijf centimeter zakken. Dit vereiste een innovatief stortproces. Met name het verdrijven van de lucht onderuit de mal vroeg om onconventionele oplossingen. Romein Beton heeft dit opgelost door speciale luchtkanalen in de kist aan te brengen. Ook is een zeer fijnmazige verdichtingstechniek toegepast.

Afbeelding: UHSB trap_detail_proef_ABT

Onzichtbare verbinding
De trap is inmiddels geplaatst. Om de trap op zijn plaats te krijgen, is een speciaal frame ontworpen. Een uiterst dun stukje beton verbindt de glazen balustrade onzichtbaar met de trap. De verbinding is speciaal voor deze toepassing ontwikkeld en uitvoerig getest. 

Ver voorbij het gangbare
De sierlijke trap gaat rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare. Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van UHSB en constructief glas; materialen die veelzijdig toepasbaar en nagenoeg onderhoudsvrij zijn. ABT voorziet een mooie toekomst met UHSB en (constructief) glas.

Gerelateerde projecten
Bijzondere vormen
Bijzondere vormendoor vacuumatics
Demontabele
DemontabeleTensairity overkapping
House of
House ofMemories
Ultraslanke trap
Ultraslanke trapvan UHSB
Deel dit bericht