Glazen bakstenen
Glazen bakstenen
Glazen bakstenen

Gevel van glazen bakstenen

Binnenmuren van glazen bakstenen komen wel vaker voor. Maar niet als het gaat om een dragende gevel die uit glazen bakstenen bestaat. Na uitgebreid onderzoek door de TU Delft en ABT, is het ontwerpidee van MVRDV daadwerkelijk mogelijk. De Chanel winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam heeft de primeur.

MVRDV bedacht een glazen gevel die in vorm identiek is aan de oude, eind-19e-eeuwse gevel. Door het toepassen van een glazen gevel, krijgt het gebouw een chique en transparante uitstraling. ABT dacht mee over de technische realisatie. Van uitvoerend onderzoek tot de engineering. De heldere en transparante bakstenen worden geproduceerd door de Italiaanse firma Poësia.

Technisch onderzoek
Een glazen gevel moet niet alleen mooi en uniek zijn. Veel belangrijker is dat de gevel ook sterk en veilig is. Onder leiding van professor Rob Nijsse is in het Stevin Laboratorium van de TU Delft uitvoerig onderzoek gedaan en diverse testen zijn hierbij uitgevoerd. De bouwfysische en constructietechnische aspecten van de gevel zijn onder andere proefondervindelijk onderzocht. Ook is er tijdens het onderzoek gekeken naar de vraag wat de maatvastheid is in relatie tot de verlijming van de glazen bakstenen. Vanuit de resultaten van de proeven verzorgt ABT vervolgens de engineering.

Afbeelding: Glazen bakstenen_testen TU Delft_professor Rob Nijsse
Rob Nijsse in Stevin Laboratorium TU Delft

Samenwerking TU Delft
ABT vindt het belangrijk om hun kennis te delen met de studenten. Het onderzoek wordt ook volop onder de aandacht gebracht bij de TU-studenten. Begin 2015 heeft ABT samen met het U-Dispuut een projectbezoek voor studenten georganiseerd. Rob Nijsse, die ook hoogleraar is aan de TU Delft, heeft in het Stevin Laboratorium toelichting gegeven over het onderzoek en vervolgens hebben de studenten het eindresultaat in de P.C. Hooftstraat bekeken. 

Deel dit bericht