01 maart 2015

Zin en onzin: impregneren van bedrijfsvloeren

Met enige regelmaat komt de vraag voorbij of het zinvol is om een monolithisch afgewerkte bedrijfsvloer te impregneren. Die vraag komt daarbij niet alleen van leveranciers en applicateurs, maar ook van eindgebruikers met positieve ervaringen. Het antwoord daarop is dat impregneren voor verreweg de meeste bedrijfsvloeren onzin is. Een goede monolietvloer heeft geen impregnering nodig om slijtvaster, duurzamer of functioneler gebruikt te kunnen worden.

Wanneer een impregneerlaag daarbij ook nog eens verkeerd wordt toegepast, namelijk als nabehandelingsmiddel, kan het middel zelfs erger zijn dan de kwaal. Veel impregneermiddelen voldoen niet aan de eisen die aan een nabehandeling worden gesteld zodat het beton aan het oppervlak niet goed verhard. Daarnaast is kletsnatte beton direct na het storten niet te impregneren, omdat daarvoor droge poriën nodig zijn. Impregneren doe je dus nadat het beton is uitgedroogd, niet eerder dan een maand na het storten.

Daarnaast worden er aan impregneringen diverse resultaten toegekend waarvan ik me graag een keer op basis van onafhankelijk uitgevoerde proefnemingen zou laten overtuigen. Vooral de claims ten aanzien van verhoogde slijtvastheid zijn daar een voorbeeld van.

Toch zijn er ook diverse situaties waarin een impregneerlaag van toegevoegde waarde kan zijn.

  • Met een goed uitgevoerde impregnering kan de reinigbaarheid van een vloer sterk verbeterd worden; ook trekt een geïmpregneerde vloer veel minder snel vuil aan.
  • Een geïmpregneerde vloer vertoont een glans die als visueel aantrekkelijk kan worden ervaren in vergelijk met een resultaat zonder impregneer.
  • Afhankelijk van het type impregneermiddel kan craquelé gevuld worden, waardoor een impregneer bij een vloerrenovatie van toegevoegde waarde kan zijn.
  • Voor monolietvloeren met een door omstandigheden matig afgewerkte toplaag is aannemelijk dat een hoogwaardige impregnering de eigenschappen van de toplaag kan verbeteren.
  • Met het impregneren trekken stoffen moeizamer in het beton, waardoor aannemelijk is dat de bestandheid tegen chemicaliën en mogelijk ook dooizouten wordt verhoogd. Mogelijk dat periodieke herhaling van de impregnering daarvoor wel nodig is.

Het aanbrengen van een impregneerlaag vergt een extra investering, die in voorkomende gevallen dus zinvol kan zijn. Een goede monolietvloer begint echter met zorg en aandacht voor de afwerking en de omstandigheden waarin dit gebeurt; hierin investeren is bijzonder belangrijk. Als geïmpregneerd wordt, doe dit dan als de toplaag is aangedroogd en om de juiste redenen. 

Auteur: ing. Niki Loonen

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht