15 december 2014

Wie is de Mol?

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe buurman. Maar of ik nu zo blij met hem ben? Eigenlijk zie ik mijn buurman nooit. Toch bezorgt hij mij heel wat overlast. Hij is hard aan het bouwen, in mijn tuin. Of eigenlijk ónder mijn tuin.

Mijn buurman is ongeveer 15 cm groot. Hij heeft een zwart fluwelen vacht, grote handen met scherpe nagels en een duimpje, en een grappige spitse neus. Hoewel hij slecht ziet, is hij zeker niet blind. Op zoek naar zijn favoriete eten, de regenworm, graaft hij hele gangenstelsels onder mijn gras. Deze gangen zijn zorgvuldig afgewerkt om instorting te voorkomen. De meeste liggen vlak onder de oppervlakte. Alle overtollige grond die bij het graven vrij komt, werkt hij naar boven. Zo ontstaan al die molshopen in mijn mooie gras. Mijn buurman wordt bedankt!

Ook ABT maakt graag een ondergronds bouwwerk. Of eigenlijk, wij ontwerpen deze. Het bouwen laten we over aan de vakkundige bouwer. Toch zitten er veel verschillen tussen het werk van mijn buurman en dat van ABT. Zo houden mensen niet van donker. Een ondergrondse ruimte moet dus veel daglicht hebben. En een ruime duidelijk zichtbare entree. Want mensen die ondergronds zijn willen zich steeds kunnen oriënteren waar zij zijn ten opzichte van de bovenwereld.

En dat kan dus echt. De prachtige entreehal van het Mauritshuis, ontworpen door Hans van Heeswijk, en de ondergrondse garage van Leon Thier en René Hoek vormen het bewijs. Veel ruimte, licht en overzichtelijk, zodat iedere bezoeker gelijk zijn weg kan vinden.

Anders dan bij mijn buurman leiden onze bouwwerken niet tot overlast of schade voor de omgeving. Dat organiseren wij door een degelijk ontwerp, een nauwkeurige analyse van de risico’s voor de omgeving en een intensieve begeleiding van de uitvoering met een zorgvuldige monitoring. 

Moeilijk? Niet haalbaar? Te duur? Absoluut niet. Bij een goed uitgekiend ontwerp is een ondergrondse ruimte uitstekend te realiseren. ABT heeft dat de afgelopen jaren aangetoond. Mits de juiste kennis en kunde wordt ingezet. En daarvoor bent u bij ABT aan het juiste adres. Projecten als Rabobank, Groninger Forum of Mauritshuis zijn het voorbeeld. 

Ik denk dat ik mijn buurman maar eens in contact breng met ABT.

Afbeelding: Mauritshuis_Ondergronds bouwen_ABT_bron Tilleman_overzicht

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht