16 december 2015

Ultraslanke trap: uitdagende toepassing van UHSB

Het klinkt als een ultieme uitdaging: ontwerp een ultraslanke trap gemaakt van beton. De ingrediënten zijn eenvoudig. Neem het best presterende Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) en combineer dit met veel wapening. Resultaat: een stukje innoverende techniek met een nooit eerder vertoonde slankheid. Rekentechnisch ver voorbij de grens wat tot nu toe gangbaar wordt geacht. Een revolutionair ontwerp.

Nu nog de daadwerkelijke uitvoering. In het reguliere bouwproces worden de tekeningen overgedragen aan de aannemer. En dan geldt: geen bericht, is goed bericht. Echter gaat het spreekwoordelijke ‘over de schutting gooien’ hier niet op. Denk er maar eens over na: hoe loopt stroperig beton in een ruimte met een breedte van ca. 5 cm waar ook nog eens wapening in zit? Normale grindbiggels zouden al op de kist blijven liggen. De ruimte is zo smal dat het beton blijft plakken aan de kist. Reden om het bouwproces te integreren in het ontwerp.

Om de trap erg slank te maken, is gebruik gemaakt van het best presterende UHSB-materiaal wat er voorhanden is. Dit UHSB-materiaal zit vol met dunne staalvezels. Het materiaal is niet te vergelijken met menig hoge sterkte mortels die regulier beschikbaar zijn in de markt. De vezels verslechteren het stromen van de mortel.

De eerste handelingen kunnen nog eenvoudig worden genomen. Maak het beton zelf verdichtend en gebruik geen grote grindbiggels. Overleg met de leverancier over de wapening en pas het zo toe dat er minimale blokkades ontstaan. Het resultaat? Het beton kan zichtbaar de betonmal instromen. Maar is het resultaat dan goed? En hoe komen we hier achter?

De oplossing is vooralsnog eenvoudig: investeer geld in een bekisting en neem de proef op de som. De proef op de som namen we, en dit is het resultaat:

Link: http://www.jhk.nl/
Ontwerp trap door JHK architecten

Het eerste resultaat schrok ons af, waarna we gedesillusioneerd terug keerden naar onze tekentafel. Echter zijn we gemotiveerd om verder te zoeken naar de juiste oplossingen. Niet geschoten is immers altijd mis. Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen binnen ABT.

Auteur: Michaël Menting

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht