Het uiteindelijke doel van de UHSB-trap is om een unieke trap met een nooit eerder vertoonde slankheid te realiseren. Door middel van deze blog is het mogelijk om op de hoogte te blijven van de vorderingen rondom de ultraslanke trap. Deze blog staat in het teken van de productie en plaatsing van de trap.
Om de trap te verplaatsen, is de betontrap op een hulpconstructie geplaatst. Deze hulpconstructie is een speciaal op maat gemaakte constructie van hout en staal. Onderstaande afbeelding geeft de hulpconstructie goed weer. De stalen onderdelen van de constructie ontbreken nog op de foto.
Vanuit de fabriek is de trap op een vrachtauto geladen en verplaatst. De trap is tijdelijk voor de ingang van ABT Velp geplaatst. De dag erna is het proces van het plaatsen gestart. Al vroeg zijn de eerste voorbereidingen getroffen. Er zijn een aantal staalplaten neergelegd en de route waarover de trap moest worden verplaatst is vrij- en schoongemaakt. Hierna is de trap met een vrachtwagenkraan iets omhoog gehesen. Er zijn vervolgens industriële wielen onder de hulpconstructie geplaatst. Met vereende krachten, transpiratie en spierkracht is vervolgens de trap richting de vide geduwd.
Toen de trap eenmaal op zijn plek stond is het hijsproces gestart. Het was vooral passen en meten om de kranen op de juiste plek te krijgen. Het hefvermogen is afhankelijk van de afstand van de kraan tot zijn last. Verder moet de kraan zo geplaatst worden dat er voldoende zwenkruimte voor giek vrij bleef. Na het plaatsen is een poging gedaan om de trap te tillen.
Bij de eerste hijspoging knarsten en piepten de kranen. De kraanbedienden keken erg moeilijk. Later bleek dat de last, in combinatie met de hijsafstand, te groot was. Dit was een domper en het enthousiasme was bij iedereen ver te zoeken. Nadat de chagrijnige gezichten waren weggepoetst, is er overlegd en uiteindelijk een oplossing gevonden. Er is een bok gebouwd die de voorkant van de trap heeft gehesen. De achterkant zou met de 2 kranen worden gehesen.
Wat later dan gepland was de trap op zijn plek gehesen. Hierna is de trap met behulp van allerlei technische snufjes op de millimeter nauwkeurig geplaatst. Het frame hebben we er onderuit laten zakken en in het midden zijn stempels geplaatst. De middelste stempels zijn aangedraaid totdat de juiste zeeg was bereikt. Hierdoor vertoont de trap boven de stempels kleine haarscheurtjes.
De volgende dag is de onderkant van de trap verankerd aan de verdieping met behulp van beton. Na drie dagen uitharden zullen de stempels worden verwijderd. Hierna zal de trap een ontkruipproces* ondergaan. Vervolgens zal de glazen leuning worden gemonteerd en verbonden worden met de trap.
We houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen en de laatste uitdagingen die nog komen gaan. Het uiteindelijke doel: een trap met een nooit eerder vertoonde slankheid en een bijzondere glazen leuning. Het doel is weer een stapje dichterbij!
*Proces waarbij de trap zal worden voorbelast en gemonitord onder geconditioneerde omstandigheden.
Auteur: Michaël Menting
Er zijn nog geen reacties