08 januari 2016

Ultraslanke trap: uitdagende toepassing van UHSB deel 2

In de eerdere blog van 16 december 2015 is het uitdagende project ultra hoge sterkte beton trap beschreven. Het uiteindelijke doel van de UHSB trap is een unieke betontrap te realiseren. Met deze blog is het mogelijk om op de hoogte te blijven van de vorderingen rondom de ultraslanke trap.

De eerste proefstort van de ultraslanke betontrap liep niet geheel vlekkeloos. Om de problemen op te lossen zijn deze nader geanalyseerd. Hieruit is gebleken dat de wapening en de staalvezels de stroming van de mortel blokkeren. Daarbij is UHSB erg stroperig waardoor de lucht in een dichte kist opgesloten raakt. Bij normaal beton is de ontluchting een stuk eenvoudiger en zal de lucht door de mortel naar de stortzijde stromen. Kortom, de analyse toont aan dat bovenstaande bij USHB minder of juist niet gebeurt.

Door het probleem nader te analyseren en de mechanismen te begrijpen zijn er een aantal technieken bedacht. Met de leverancier is overlegd hoe de aanpassingen het beste kunnen worden geïmplementeerd. Dit zijn de uitkomsten:

  • Er wordt een speciale ontluchtingstechniek toegepast waarbij luchtophopingen tijdens het storten kunnen worden verwijderd.
  • Het ontwerp van de wapening is aangepast, zodat er een soort van stroombanen kunnen ontstaan. Door de stroombanen kan het beton tot overal in de mal stromen en kan de lucht eenvoudig worden verdreven.
  • Er wordt gebruik gemaakt van speciale verdichtingstechnieken.
  • Er is bekeken of het betonmengsel nog kan worden bijgesteld.

Opnieuw is de proef op de som genomen. Het resultaat is aanzienlijk verbeterd: 

Afbeelding: Ontkisten proefstuk_UHSB_trap_ABT

Hierna heeft de leverancier het stort procedé verder geoptimaliseerd en is de verdichtingstechniek verbeterd.

Het resultaat is bijna perfect:

Afbeelding: UHSB trap_detail_proef_ABT

Alle betrokken partijen zijn er nu van overtuigd dat het mogelijk is om een dergelijke trap te fabriceren. We kunnen ons zorgen gaan maken over het transporteren en monteren van de trap. Hierna zal de trap een ontkruipproces* ondergaan. Vervolgens zal de glazen leuning worden gemonteerd en worden verbonden met de trap.  

We houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen en de laatste uitdagingen die nog komen gaan. Het uiteindelijke doel: een trap met een nooit eerder vertoonde slankheid en een bijzondere glazen leuning. Het doel is weer een stapje dichterbij!

*Proces waarbij de trap zal worden voorbelast en gemonitord onder geconditioneerde omstandigheden. 

Auteur: Michaël Menting

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht