06 april 2016

Ultraslanke trap: trillen op zijn grondvesten

Het uiteindelijke doel van de UHSB-trap is om een unieke trap met een nooit eerder vertoonde slankheid te realiseren. Door middel van deze blog is het mogelijk om op de hoogte te blijven van de vorderingen rondom de ultraslanke trap. De vorige blog omschrijft hoe de trap is voorbelast om zodoende de extra doorbuiging op langere termijn van tevoren te forceren. 

Het moment van voorbelasten is een unieke kans om de stijfheid en het trilgedrag van de betontrap te achterhalen. ABT heeft diverse experts in huis die verstand hebben van allerlei aspecten van constructies. Bas Wijnbeld is gespecialiseerd in het voorspellen en praktisch meten van trillingsgedrag. Zowel vóór als tijdens het belasten met zand, is het gedrag van de trap gemeten. Dit  biedt onder meer inzicht in het gedrag en comfort van de trap. 

Om een beeld te krijgen van de trap, kun je het beste onderstaand filmpje van de trap bekijken. We kunnen concluderen dat de trap toch redelijk beweegt bij een dynamische belasting. Dit is te wijten aan de slankheid van de trap.

Resultaat van de beproeving

Afbeelding: Trillen op zijn grondvesten_ABT_Michael Menting_UHSB trap1

Zonder de glazen leuning en extra ballast bereikt de trap een eigen frequentie van ca. 3 Hz. De relatieve demping is hoog. In principe zou een dergelijke trap best kunnen voldoen. Het is namelijk onmogelijk om de trap in zijn eigen frequentie te belasten door erop te wandelen. Het risico op resonantie is daarom beperkt. Het lage, eigen gewicht van de trap zorgt er echter wel voor dat een enkele impuls relatief grote amplitudes tot gevolg heeft. Vandaar dat ook het comfort beperkt is. 

Door in het midden van de trap te gaan staan en vervolgens te schudden, is het mogelijk om de trap in zijn eigen frequentie te krijgen. Het huidige lage comfortniveau van de trap was te voorspellen. Dit wordt echter hersteld met de montage van de glazen balustrade. Dankzij de toevoeging van de glazen leuning zal het comfort toenemen tot acceptabele waarden. 

Na het weghalen van de zandzakken is het goed zichtbaar hoe slank de trap is. In mijn ogen is het nog steeds bijzonder. Dankzij de dagelijkse werkzaamheden aan de ontwikkeling van de trap, heb je al minder snel in de gaten hoe bijzonder slank de constructie is. Nu de trap eenmaal in volle glorie valt te bewonderen, verbaast het me nog steeds hoe slank de trap daadwerkelijk is. De trap lijkt haast te zweven in de ruimte. Bijzonder, hoe je met 1 m3 beton toch een enorme UHSB trap kunt maken.

Met dit verhaal, sluiten we een reeks blogs over het betondeel van de ultraslanke trap af. De glazen leuning van de trap vormt het volgende onderwerp voor een nieuwe serie blogs. Daarnaast volgt er in de nabije toekomst een serie blogs over het glazen onderdeel van de trap.

Auteur: Michaël Menting

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht