Het uiteindelijke doel van de nieuwe ABT trap, vervaardigd uit UHSB, is om een trap te realiseren die een nog nooit eerder vertoonde slankheid heeft. Van iedere stap in het proces wordt een blog geschreven om de vorderingen rondom de ultraslanke trap weer te geven. Deze blog omschrijft het proces van monitoring en de behandelingen die na plaatsing van de trap hebben plaatsgevonden.
De trap is geplaatst, maar het werk is nog niet klaar. De trap heeft de afgelopen weken een speciale behandeling ondergaan. Deze behandeling zorgt ervoor dat de trap harder is geworden en stijver reageert. De trap bevindt zich door zijn eigen gewicht al in een hoge spanningstoestand. Om het juiste loopcomfort te kunnen bieden, krijgt de trap een glazen leuning. De glazen leuning zorgt voor een grotere stijfheid van de betonnen trap waardoor het loopcomfort verbeterd wordt. Comfort is een rekbaar begrip. Voor de trap heeft de glazen leuning als doel om vervelende bewegingen in de constructie tot een minimum te beperken. Details over de leuning worden in een volgende blog uitgebreid toegelicht.
Om grote spanningen in de verbinding met de leuning te voorkomen wordt de trap nu voorbelast. Deze voorbelasting zorgt ervoor dat de slanke trap gaat kruipen. Kruipen is een proces wat in de meeste materialen plaatsvindt. Dit houdt in dat er kleine vervormingen optreden in de loop van de tijd, in het geval van beton nemen deze vervormingen steeds verder af. Het kruipgedrag is voor ieder materiaal anders.
Wanneer de glazen leuning over een enkele maanden geplaatst is zal kruip in het beton van de trap betekenen dat een deel van het gewicht aan de glazen leuning zal komen te hangen. Maar hier is de constructie van de trap niet op berekend. De glazen leuning is wel sterk bij belasting van korte duur. Maar met de huidige stand van de techniek en wetenschap is er te weinig bekend over hoe een dergelijke verbinding zich bij belasting voor lange duur zal gedragen.
In het materiaal beton is het kruipgedrag enorm moeilijk te voorspellen. Algemeen geldt dat bij een spanningstoename de absolute kruip en snelheid van de kruip toeneemt. Door dus geforceerd extra kruip op te wekken kan een deel van de latere materiaalkruip voorkomen worden. Dat de grootte van de kruip moeilijk te voorspellen is, is voor vakdeskundigen goed zichtbaar. Wanneer je namelijk precies over de rand van de trap kijkt is te zien dat de trap in het midden iets doorbuigt.
Na de voorbelasting is de trap ook gemonitord. Uit metingen blijkt dat er nauwelijks meer kruip is opgetreden na de voorbelasting. We houden je op de hoogte van de vorderingen.
Auteur: Michael Menting
Er zijn nog geen reacties