Van een totaalontwerp neemt de hoofddraagconstructie circa 60% van het materiaalgebruik in. De MIM zorgt ervoor dat dit deel te bepalen is. Met de doorontwikkeling van de tool door de milieu-impact van bouwkundige en installatietechnische componenten aan MIM toe te voegen, is het mogelijk om een totaalbeeld van de milieu-impact te verkrijgen.
Grenswaarde MPG aangescherpt
Vanaf januari 2018 is de grenswaarde vastgesteld voor de MPG op €1,00/m2 BVO > 100m2 voor kantoor- en woongebouwen. Bij tenders worden al regelmatig aangescherpte grenswaarden opgenomen. Het is daarom noodzakelijk hierop te kunnen sturen. Door het gebruik van de MIM kan op het ontwerp gestuurd worden om de grenswaarde niet te overschrijden.
Duurzaamheidsambitie waarmaken
Met behulp van de MIM is de MPG al bij veel projecten bepaald. Hierdoor is er al een ruime database opgebouwd. Met onder andere de volgende vraagstukken kan ABT rekening houden in het ontwerpproces:
- Welke type constructie in het materiaalgebruik zorgt voor een hogere MPG: staal, beton of hout?
- Wat is het verschil tussen het gemiddelde Nederlandse mengsel en een groenere variant?
- Wat is de invloed van de gebouwvorm?
- Door welke wijzigingen aan het ontwerp valt er winst te behalen in de MPG-score?
Ontwikkeling stopt niet bij de MIM
De MIM-berekening is onderdeel van de integrale advisering op het gebied van duurzaamheid en is een logische vervolgstap in de duurzaamheidsontwikkelingen bij ABT. De MIM sluit aan bij advisering op materiaalniveau, waarbij ook onderwerpen als circulariteit, aanpasbaarheid en flexibiliteit mee spelen.
Tijdens de Trends Digital Pioneers Award 2018 won ABT een Award in de categorie Business Support & Logistics voor de ontwikkeling van de Milieu-Impact Monitor.