26 mei 2016

Schade is een kans!

Eindelijk heeft u een schade aan uw pand; met frisse tegenzin pakt u deze kans met beide handen aan. Schade aan uw gebouw is namelijk een prachtige uitnodiging tot verduurzaming van uw vastgoed.

Altijd vervelend, schade aan je gebouw. Is er niet een manier om die schade op te lossen en meteen ook meerwaarde aan je gebouw toe te voegen? Ja, dat kan. Het is niet altijd even eenvoudig realiseerbaar, maar door schade te zien als een mogelijkheid tot verduurzaming van uw vastgoed, kunt u geld verdienen!

Oplossingen
Als schade expert zie ik nog wel eens dat men de kosten van schadeonderzoek en -herstel tot het noodzakelijke minimum probeert te beperken. Graag even aangeven of de veiligheid in het geding komt, of er nog kan worden verhaald op garanties en als het kan een raming van de kosten voor herstel van de schade opstellen. Het is fijn als de oorzaak gelijk benoemd kan worden, maar als deze niet eenvoudig kan worden weggenomen of als vervolgonderzoek nodig is, laat dan maar zitten...

Wat nu als reserveringen voor periodiek onderhoud, het noodzakelijke herstel, en eventuele reserveringen voor verduurzaming van het vastgoed worden meegenomen in een integrale aanpak? Dan is er meer mogelijk, zelfs waarde toevoegen!

Het oplossen van schades aan gevels of daken kan op een aantal manieren;

  • simpelweg herstellen zonder de oorzaak aan te pakken, of de oorzaak achter de schade te onderzoeken en deze gelijk ook weg te nemen of…
  • de vrijkomende middelen efficiënt inzetten en gelijk een technische duurzaamheid toevoegen.

 

Verduurzaming
Het toevoegen van bijvoorbeeld thermische isolatie en PV-cellen is eenvoudig in te bouwen in dit proces. Volgens de Trias Energetica is het beperken van de energievraag de eerste stap naar een zuinig gebouw; bij schades aan de gebouwschil (breuk beglazingen, scheurvorming metselwerk, etc.) kan men denken aan het aanbrengen van spouwisolatie bij het vervangen van het voegwerk na scheurvorming, het verbeteren van de kwaliteit van beglazingen bij breuk, of het opnemen van glas-in-lood-ruiten in een isolatieruit bij restauratie.

Een volgende stap in verduurzaming is een duurzame energieopwekking. PV-cellen zijn hierbij eenvoudig te integreren. Zogenaamde Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV) zijn tegenwoordig geen high-tech meer; het zijn rendabele technieken en betrouwbaar bereikbaar voor de markt. Je kunt BIPV bijvoorbeeld toevoegen bij vervangen van isolatiepanelen of beglazingen in vliesgevels, of PV-panelen plaatsen bij het overlagen van dakbedekking, liefst met een stuk groendak om water te bergen en de PV panelen passief te koelen, voor nog meer efficiëntie.

Afbeelding: Schade is een kans_afbeelding in tekst_abt
PV-cellen bij ABT

Een noodzakelijke onderhoudsingreep levert hiermee ineens geld op. Het verzamelen van de benodigde middelen uit meerdere potjes is in grotere organisaties echter niet eenvoudig; een goed georganiseerde opdrachtgever heeft zijn posten ook goed verdeeld; een afdeling onderhoud, afdeling vastgoed, afdeling verduurzaming.  Bovenstaande aanpak werkt alleen als er over de afdeling mag worden gewerkt, een uitdaging!

Meer dan een antwoord
Wij worden gevraagd om schade-onderzoeken uit te voeren. Daar zijn we goed in vanuit onze multidisciplinaire aanpak. Waar nog kansen liggen voor ons als adviseur en u als opdrachtgever, is verder kijken dan enkel het geven van antwoord op de gestelde vraag; achter de bekende horizon van technische oplossingen ligt namelijk een wereld aan mogelijkheden en kansen.

Heeft u een dergelijke uitdaging? We denken graag mee!

Auteur: Jeroen Weijers

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht