25 maart 2016

Praten via clashes

Een clashcontrole? Wat is het? En wat levert mij het op?
Je zal je wenkbrauwen wel eens hebben opgetrokken bij het horen van het woord clashcontrole. “Hoe gaan we communiceren over het ontwerp van het gebouw? Ik hoopte dat we deze fase van het bouwtraject eens in zouden gaan op basis van vertrouwen, in plaats van aanvaringen.” 

Wat houdt clashcontrole nu precies in en op welke manier kun je er wat aan hebben?
Veel partijen in de bouw hebben zich het 3d-modelleren eigen gemaakt. Nu komt de volgende “vernieuwing” om de hoek kijken. We gaan de modellen gebruiken om met elkaar te praten. De modellen van verschillende bouwdisciplines worden gebruikt om de computer aan te laten geven waar een deur door een balk draait of installaties door het plafond heen komen. Ideaal om problemen buiten op de bouw te voorkomen.

Maar het communiceren  via modellen vraagt om een zorgvuldige aanpak. Niets is zo vervelend als een BIM- coördinator die het hele projectteam op de kast jaagt met het bericht dat er 100.000 clashes in het model zijn opgemerkt. En vervolgens de opmerking dat volgende week 10% opgelost moet zijn.

Hoe kun je het beste omgaan met clashcontroles?
De truc is om de verschillende clashes te rubriceren. Neem het voorbeeld van een woning. Een binnenwand die op de constructieve vloer staat levert een clash met de dekvloer op wanneer de vloer over de hele verdieping is gemodelleerd. In een woning zitten al gauw 40 modelelementen voor de binnenwand. In een woningbouwproject met 100 woningen levert dit al 4000 clashes op. Het is één handeling om ze allemaal op dezelfde hoogte te zetten. De vraag is dan ook of dit als 1 clash of als 4000 clashes beschouwd moet worden. Om een overleg over clashes te bespoedigen kunnen deze het beste samen genomen worden. Een goede BIM- coördinator bereidt dit voor en vermijdt onnodige onrust tijdens een overleg. Problemen klakkeloos over de schutting gooien kan niemand waarderen, vroeger niet en nu niet. Wat dat betreft is het eigenlijk hetzelfde als e-mail. Gebruik de clashes om te informeren en niet om te delegeren. 

Wat gaat de toekomst brengen?
Clashcontroles worden op dit moment meestal vanaf de bestekfase ingezet. Wanneer dit eerder gedaan wordt schiet het op dit moment nog zijn doel voorbij, omdat er te weinig zekerheden zijn. Hoewel deze werkwijze in de toekomst zeker ingezet gaat worden om ontwerpuitgangspunten en het programma van eisen te valideren. Wanneer je te laat in het proces begint met deze wijze van controle, zal het aantal clashes heel groot zijn en is het te arbeidsintensief om dit bij te werken. Kortom het verdient aanbeveling,  om direct de clashes in modellen weg te werken.

Het is een illusie te denken dat je door het gebruik van clashcontroles in de traditionele uitvoeringsfase geen werk meer hebt. Je hebt wel de zekerheid dat je ten opzichte van het traditionele proces meer knopen en details hebt uitgezocht en hierdoor er meer invloed op hebt gehad. Het is een utopie te denken dat je minder werk hebt gedaan. Je hebt in werkelijkheid meer werk verricht. Ja, ik zie het je denken, tegen de dezelfde prijs. Als je pech hebt zelfs nog minder, maar daar staat tegenover dat je invloed groter is. Geen uitvoerder meer die opbelt: “je hebt het metselwerk boven het kozijn niet uitgewerkt, het wordt trespa”.

De gesprekken over clashes in 3d-modellen verlopen nu soms nog moeizaam, maar over 5 jaar is iedereen de taal machtig en hebben we een aangenaam gesprek over slim geëngineerde bouwwerken.

Auteur: Betty Aarts

Afbeelding: Praten via clashes_betty aarts_BIM_ABT

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht