26 juni 2015

Opkomst van BIM in de beheerfase

De mogelijkheden rondom BIM nemen in snel tempo toe. Nadat de eerste aanbestedingen op basis van een BIM 3D-model gerealiseerd zijn, denk ik dat de tijd nu rijp is om BIM-beheer uit te rollen.

De eerste BIM projecten waren eigenlijk niet meer dan 3D tekeningen. Van echt BIMmen was nog geen sprake. Zo werden in eerste instantie de projecten bouwkundig en constructief in 3D uitgewerkt en aansluitend volgde de installatietechnische componenten.

Het 3D-model wordt nu steeds meer ingezet voor BIM aspecten. Denk hierbij aan de planning en organisatie van de bouw, het uitzoeken van knooppunten en het vervaardigen van staten en borderellen. Een voorbeeld waar van een BIM-model gebruik is gemaakt, is het project Rozet in Arnhem. Wat Rozet bijzonder maakt is dat de informatie vanuit de in het 3D-model vervaardigde family, rechtstreeks is gebruikt voor de machinale verwerking van de prefab beton trappen. De gevel van Rozet is eveneens door ABT bouwkundig in 3D gedetailleerd. De gevel is, door gebruik te maken van de in het model opgenomen gegevens, daarna ook precies zo uitgevoerd.

De echt toegevoegde waarde van het BIM-proces wordt voor de klant in de beheerfase duidelijk. De opgedane kennis in het ontwerp en tijdens de bouw zijn naar mijn mening in de beheerfase in te zetten met twee simpele stappen.

Stap één: alles samen brengen

In het BIM-model kan alles wat een verband heeft met het gebouw opgeslagen worden. Het model zou dan ook gebruikt moeten worden vanaf ‘de wieg tot het graf’. De gehele ‘levensperiode’ van het vastgoed. Gegevens als oppervlaktes en hoeveelheden, materiaal-specificaties, onderhoudsvoorschriften en certificaten kunnen allen in het BIM-model opgeslagen worden. Deze kunnen vervolgens vanuit het model naar een database geëxporteerd worden. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) of het aansturen van een correctief onderhoud. Denk hierbij aan het melden van de opdracht, de uitvoering van het onderhoud en de gereed melding. Deze handelingen zijn allemaal mogelijk met BIM. Ook kunnen in het model specifieke gegevens worden bekeken, zoals specificaties van bijvoorbeeld een armatuur of een deur.

Stap twee: het realiseren van tijdwinst

Wanneer de gegevens van bestaande gebouwen in een 3D-model geplaatst worden, dan kan naar mijn idee relatief eenvoudig een BIM beheer model opgezet worden. Zeker wanneer er 2D autocad tekeningen aanwezig zijn. Door archief gegevens aan het 3D-model te koppelen komt er een einde aan het papieren en digitale archief. Dit maakt het zoeken van archiefstukken een stuk eenvoudiger. Want, neemt het opzoeken van documenten in het archief niet zo’n 10% van de tijd van de beheerder in beslag?

Ook kun je met het BIM beheer model een stuk gemakkelijker gegevens ter beschikking stellen aan derden. Alle gegevens zijn op deze wijze voor alle partijen op gelijke wijze inzichtelijk en eenvoudig door de beheerder te verstrekken. Zelfs afgeleide gegevens als oppervlaktes en hoeveelheden zorgen ervoor dat offertes eenduidiger kunnen worden opgesteld.

Kortom mijn beeld voor de komende jaren is dat BIM-beheer het nodige teweeg zal gaan brengen in de dagelijkse praktijk bij het vastgoed beheer. 

Auteur: ing. Frank Spaen

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht