Het weghalen van de binnengrenzen tussen disciplines maakt een makkelijke interactie tussen deze disciplines mogelijk en beperkt de kans op fouten door verkeerde informatieoverdracht. Ook heeft de opdrachtgever profijt van deze aanpak doordat het bewaken van de interfaces tussen disciplines hem uit handen wordt genomen.
Het ene integrale werken is het andere niet. Het ligt er net aan waar de grens wordt getrokken. Als je een project zou opdelen in een aantal bouwsteentjes, die elk een eigen discipline voorstellen, dan kan je met twee van deze steentjes al integraal werken. De kunst is het om de grens zo te trekken dat er een optimaal totaalproduct ontstaat; 1+1=3. Om deze grens te kunnen trekken is een blik over de grenzen van je eigen discipline echter noodzakelijk. Waar zou die term “out of the box” nou toch vandaan komen?
Een goed voorbeeld van integraal werken is de manier waarop bij ABT wordt gewerkt bij het ontwerpen van fundamenten voor windturbines. Ik ben ooit mijn carrière begonnen als constructeur. Toen ik met windenergie te maken kreeg begreep ik al gauw dat de combinatie met geotechniek tot nieuwe mogelijkheden kon leiden. Door me ook in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de geotechniek te verdiepen ontstonden er nieuwe kansen tot optimalisatie van de ontwerpen. Resultaat: 30% besparing.
Een volgende stap in het integraal ontwerpen van fundaties voor windturbines bestond uit het samenvoegen van berekeningsmodellen in één model. De komende tijd gaan we weer een stap verder. Een 3D-tekenmodel wordt daarbij gebruikt als invoer voor rekenprogramma’s en als basis voor digitale kwaliteitscontroles op de bouwplaats. Doordat er vanuit het 3D-model de productie van wapeningsstaal ook rechtstreeks kan worden aangestuurd vervaagd ook deze grens. Resultaat: kleinere kans op fouten.
“Zitten er ook grenzen aan het integraal werken?”, zal u misschien vragen. Natuurlijk. Hoe meer disciplines je integreert, hoe moeilijker het wordt om effectief samen te werken. Bij een bepaald aantal disciplines kunnen onbedoeld opnieuw binnengrenzen ontstaan. Het blijft dus een balanceer-act.
Integraal werken resulteert in een kwalitatief hoogwaardiger product en innovatieve oplossingen, maar weet wel waar je de grens trekt.
auteur: ing. Axel Jacobs
Er zijn nog geen reacties