19 oktober 2016

‘Het Gevoel’, bij de uitreiking van De Nationale Staalprijs 2016

11 oktober vond de uitreiking van de Nationale Staalprijs 2016 plaats. Juryvoorzitter Pi de Bruijn begeleidde deze uitreiking. De traditionele afsluiting van de verschillende prijzen is de categorie Utiliteitsbouw de meest prestigieuze. Een categorie met prachtige inzendingen en een zware concurrentie.

Het Nationaal Militair Museum Soesterberg (NMM) had de eer de prijs te winnen. Hoewel bijna twee jaar geleden opgeleverd werd het bijzondere van het project gelukkig door de jury herkend. In deze tijd waarin we samenwerken in de bouw opnieuw aan het uitvinden zijn is dit een prachtige erkenning. De realisatie van NMM is eigenlijk de ultieme teamprestatie. Een PPS traject met een ‘fixed’ inschrijfprijs waarbij de ontwerpen door de Rijksgebouwendienst  zijn beoordeeld op maximale waarde. Een consortium geformeerd door Heijmans, de energieke en charismatische inbreng van architect Claus van Wageningen, de bouw skills van Oostingh Staalbouw en de constructeurstechniek van ABT. Het beste uit elkaar halen, in een teamprestatie, die echt meer is dan de som der delen. Eigenlijk iets wat je bij elk project zou willen.

Een dag later lees ik rustig het juryrapport door. Eigenlijk geeft dit rapport mij nog het meeste voldoening. De zaken waar we ons binnen ABT hard voor maken worden onderkend en de jury heeft het allemaal doorzien. Een dikke pluim voor deze zorgvuldige jury. Het laat me achter met een voldaan en trots gevoel. Ik herken in de beoordeling de verschillende componenten die in deze opgave gelukt zijn: echt een ‘file to factory’ project, het vol uitnutten van onze optimalisatie tools die leiden tot prachtige duurzaamheid in de vorm van materiaal besparing en flexibiliteit. Meer ambitie mogelijk maken door grote overspanningen en minimale ondersteuningen. De architect die knokt voor een prachtige vormgeving en een gelijkmatig beeld, wat we met elkaar ook honoreren. En dan een juryrapport waarin ik al die elementen terug zie. Dat zijn toch even momenten die al die noeste arbeid de moeite waard maken. 
Ik denk dat ik dat juryrapport, lekker ouderwets, ga ophangen.

Integraal Juryrapport 
Het Nationaal Militair Museum is onverbiddelijk aanwezig en misstaat niet in een aflevering van de tv serie Extreme Engineering. Het beeld is werkelijk subliem doorontwikkeld voor een gelijkmatig  beeld tussen interieur en exterieur. Er is van meet af aan gedacht in staal, wat zijn beslag kreeg in een spannende estafette tussen constructeur en staalbouwer. Terwijl de staalconstructie prominent bijdraagt aan de architecturale kwaliteit en zelfs functioneel wordt ingezet voor het ophangen van delen van de museumcollectie, bezit het spel van licht en lucht poëtische kwaliteiten. Het parametrisch ontwerpen als optimalisatietool heeft succesvol bijgedragen in het minimaliseren van de kilogrammen staal met een minimum aan kolommen, wat ten goed komt aan de beleving. Een dapper toonbeeld van de architectuur en de ingenieurskunst der lage landen.

Auteur: Walter Spangenberg

Afbeelding: Nationaal Militair Museum_Soesterberg_ABT_Hans Rogge_staaldak nominvatie vernufteling 2013_overzicht

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht