Een Building Information Model is goud waard voor iedereen die vastgoed beheert. Helaas realiseren vastgoedbezitters zich dit te weinig. Ze investeren veel geld in een goed 3D BIM-model – maar benutten dat amper voor het beheer. Zo gooien ze het kind met het badwater weg.
Alle gebouwinformatie in BIM
In een BIM-omgeving kun je alles opslaan over een gebouw. Oppervlaktes, hoeveelheden, materiaalspecificaties en onderhoudsvoorschriften; alles kan erin, overzichtelijk gerangschikt, actueel en toegankelijk voor wie ermee aan de slag moet. Architecten, bouwkundigen, constructeurs, installatie-adviseurs en aannemers kunnen al bijna niet meer zonder BIM. Het model helpt hen sneller, efficiënter en nauwkeuriger te werken en brengt de faalkosten omlaag. Ook bij inspectierondes op de bouw bewijst het model zijn nut.
Hij heeft het al!
Maar er is nóg een partij die kan profiteren van het model en dat is de eigenaar of beheerder. Voor hem begint het werk eigenlijk pas na oplevering. Vanaf dat moment moet hij het pand in goede staat houden voor het vereiste gebruik. Neem bijvoorbeeld een congrescentrum, waar dagelijks duizenden mensen over de drempel stappen voor een bijeenkomst of evenement: dat vraagt een goede onderhoudsstrategie. Een up-to-date BIM-omgeving biedt dan uitkomst. En het mooie is: dat heeft de eigenaar in basis al gekregen bij oplevering!
Onderhoud gericht inplannen
Beheerders kunnen per gebouwonderdeel precies díe informatie genereren die ze nodig hebben: welke materialen zijn verwerkt? Heeft een onderdeel vaak of bijna nooit onderhoud nodig? Wat zijn de precieze afmetingen van een element? Wie heeft het gemaakt of geplaatst? Alles wat van belang is, staat in het model, zo gedetailleerd als gewenst. Op basis daarvan kan de beheerder het onderhoud heel gericht inplannen. Nog mooier: hij kan een meerjarenonderhoudsplan opstellen en daar een begroting aan koppelen.
Neem zelf de regie
Gebeurt dit ook? Het antwoord is: bijna nooit. Soms is er geen model en kost het opdrachtgevers de grootste moeite – en heel veel tijd – om de juiste informatie boven water te krijgen. Soms is er wél een BIM-omgeving, maar ligt dat digitaal te verstoffen. Eigenaren en beheerders geven de regie over het onderhoud uit handen. In plaats van zelf de benodigde parameters aan te leveren, vragen ze derde partijen om een inschatting van wat er de komende jaren onderhouden moet worden en welke kosten daarmee gemoeid zijn.
Vroegtijdig nadenken over beheer
BIM-gebaseerd onderhoud heeft de toekomst. Maar dat vraagt wel wat van het model. Ik adviseer opdrachtgevers daarom al bij aanvang van een project na te denken over de fase van beheer. Dan kunnen we de BIM-omgeving perfect inrichten. We hebben een aantal pilotprojecten lopen; de eerste uitkomsten zijn veelbelovend!
Auteur: Nico Wevers