29 november 2016

Geld besparen met de Energie-Index bij woningrenovatie

Hier volgt een tip voor verhuurders: gebruik de Energie-index om geld te besparen! ABT kan een subsidiestap van duizenden euro’s per woning binnen handbereik brengen door de engineering van renovaties op detailonderdelen slim af te stemmen op de Energie-Index (EI).

Wij kunnen de optimale EI in relatie tot de benodigde investering per woning realiseren door de EI te berekenen (voorheen Energielabel) en de bouwtechnische en installatietechnische ingrepen vervolgens af te stemmen op de uitkomsten: de werkelijke situatie.

STEP-subsidie
De subsidie die de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) vervolgens verleent, dekt net dat beetje extra investering dat nodig is om een verbeterstap te maken. Zo kan een kleine verbeterstap € 1.400,- per woning opleveren, op een totaal van € 9.500,- per woning.

Daarnaast berekent ABT een optimale huurverhoging; de verhoging van het puntenaantal in het woningwaarderingstelsel (WWS) als gevolg van de EI verbetering zorgt voor een hogere maximaal te vragen huur.

Slim rekenen en een slimme pakketkeuze maakt zo de investering gemakkelijker rendabel.

Afbeelding: Energie_Index_Jeroen_blog_ABT

B-keuzes
Corporaties hebben zich in het verleden vaak gericht op het behalen van energielabel B, en doen dat nog steeds. Met de nieuwe regels lijkt dat verleden tijd. Vaak kan een kleine upgrade, bijvoorbeeld enkele centimeters meer gevelisolatie, leiden tot een sprong in de EI, waardoor je als corporatie veel meer subsidie krijgt. Daarmee is de rekensom én het isolatiemateriaal snel terugverdiend.

Daarnaast ben je met een renovatie op Energielabel B-niveau over 10 jaar weer aan de beurt. De energiekosten stijgen substantieel; om woningen in de toekomst betaalbaar te houden is ingrijpen nu noodzakelijk. Het is vaak het beste om wàt je doet goed te doen, en andere verbeteringen uit te stellen tot het volgende natuurlijke moment van ingrijpen. Bijvoorbeeld: wél de beglazing vervangen, inclusief ventilatieroosters en mechanische ventilatie; en het aanbrengen van dakisolatie in combinatie met PV-cellen uitstellen tot onderhoud aan dakpannen en goten nodig is. Zo kom je in verbeterstappen gecontroleerd naar een optimaal einddoel!

Vraag het de specialist!
Benieuwd naar onze blik op bovenstaande bespaarmogelijkheden? Neem dan contact op met een van onze specialisten. ABT heeft brede ervaring op het gebied van renovatie van woningbouw. Of het nu gaat over de inventarisatie van een bestaand woningcomplex op het gebied van brandveiligheid of technische kwaliteit (conditiemeting NEN 2767) of de uitwerking van een energie index advies naar een uitvoerbaar ontwerp.

Wij gaan de uitdaging graag aan!

Auteur: Jeroen Weijers

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht