21 december 2015

Gaat UHSB de toekomst veroveren?

De naam doet het al vermoeden: ultra hoge sterkte beton. Materiaal dat véél sterker is dan normaal beton! De heilige graal onder het beton. Het materiaal dat wel eens hèt materiaal van de 21e eeuw kan worden. We zien veel fotomateriaal langskomen waarin het beproefd wordt. Het laatste voorbeeld is een halve vrachtauto die op een Stelcon plaat van UHSB wordt geplaatst. Maar waarom zou  je als projectleider dit materiaal willen toepassen? En is het überhaupt zinvol om Stelcon platen van UHSB te maken?

Recentelijk heb ik veel projecten uitgevoerd met UHSB. De materiaaleigenschappen zijn goed bekend en de toepassingen liggen voor het oprapen. Het materiaal heeft inderdaad potenties. Graag neem ik de potenties met jullie door. 

Allereerst, de meest voor de hand liggende toepassing: elementen die onder normaaldrukspanningen staan. Een goed voorbeeld zijn prefab betonkolommen. De meest geschikte toepassingen zijn kolommen waarbij de drukspanning maatgevend is. Dit geldt bijvoorbeeld voor kortere kolommen met veel belasting. Hierbij kun je denken aan kolommen in een hoogbouwproject.

Laatst reed ik langs het  gebouw ‘De Rotterdam’. Bij dit project zijn enorm dikke kolommen toegepast, wat ik overigens jammer vind om te zien. Dit had best een maatje slanker gekund met behulp van UHSB. Niet omdat het technisch zo interessant is, maar omdat de transparantie van een gebouw dan zóveel groter wordt. Per slot van rekening is niemand tegen transparantie en ruimte.

Verder kun je het materiaal toepassen op onderdelen die levenslang mee moeten gaan. In het bijzonder betononderdelen die belast worden door regen, wind en vorst. Hierbij kan worden gedacht aan bruggen en gevelelementen. Hoe mooi kan het zijn? Iets bouwen waarin we in ons eigen leven nooit meer zorgen over hoeven te maken! En niet te vergeten: vrijwel geen onderhoudskosten. 

Wat wordt nu al in UHSB gemaakt? Veel kleine bruggen worden nu in UHSB gemaakt. Hierbij worden met name de gunstige eigenschappen van de levensduur benut. Er zijn zelfs standaard UHSB bruggen op de markt tegen een zeer aantrekkelijk prijs. Verder worden slanke trappen, balkonplaten en overlagingen nu al met dit materiaal gemaakt. Deze producten zijn modern, slank en erg strak vormgegeven. Er hoeft, bij wijze van, niet meer naar om worden gekeken.

Ik zie dat er nog een grote winst te behalen is in het toepassen van UHSB bij grote bruggen. Het zou zonde zijn om de potentie van het materiaal alleen bij kleinere elementen te benutten.
  

Afbeelding: Blog_Michael_Menting_UHSB_Beton_ABT
Moerdijkbrug

Stel je voor dat bovenstaande brug (Moerdijkbrug) in UHSB was uitgevoerd. Met behulp van deze uitvoering was er veel tijd en dus geldverlies voorkomen. Nu is het een stalen onderbouw met een betonnen opbouw. Het resultaat? Veel problemen met het staal en het beton moet af toe onderhouden worden. Vervang dit door een UHSB kokerligger en we zijn voor 100 jaar van de het onderhoud en het oponthoud af.    

Al met al zijn er veel veranderingen in betonland op komst. Persoonlijk zie ik grote voordelen in het toepassen van het materiaal. Echter hoort hier wel een deugdelijk advies bij, uiteraard staan we voor u klaar! 

Auteur: Michaël Menting
  

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht