Waar bezoekers in het publieksdeel vooral gebruik maken van snelle roltrappen zijn er voor de verdachten en rechtbankmedewerkers eigen liften naar de zittingszalen. Voor de liften zijn tal van gebruikssituaties gesimuleerd. Denk aan het gebruik in de ochtend, als medewerkers het gebouw binnen komen, of het gebruik in de lunchperiode, als de medewerkers naar de kantine gaan om te lunchen.
Bij de rechtbank gaat het om nieuwbouw. In bestaande gebouwen worden ook steeds vaker liften geïnstalleerd. Dit is enerzijds het gevolg van de toenemende vergrijzing en daarmee afgenomen mobiliteit van mensen, anderzijds komt dit voort uit de wens om bijvoorbeeld het woongenot te verhogen.
Liften passen in steeds kleinere schachten. Er bestaan ook liften met geen of slechts een kleine liftput (onderzijde liftschacht) of liftuitloop (bovenzijde liftschacht), waardoor ruimtelijke inpassing minder kritisch is en bestaande liften in bestaande gebouwen gemakkelijker vervangen kunnen worden.
Daarbij komt ook een stukje liftexploitatie om de hoek kijken. Is het slimmer en mogelijk om de bestaande lift te renoveren of kan er beter een nieuwe, energiezuinigere, lift geïnstalleerd worden?
Er bestaan tegenwoordig liften die evenveel energie gebruiken als een gemiddelde magnetron. Ook zijn er liften die energie terugwinnen.
Er is kortom veel gebeurd in de liftwereld sinds de introductie van de machinekamerloze lift, het meest toegepaste lifttype, welke dit jaar zijn 20e verjaardag vierde. Waar de eerste lift in Nederland een sensatie was en aan aandacht geen gebrek had, zijn liften nu gemeengoed. Echter, ze zijn daarmee ook een onderdeel van ons werk- en woongenot geworden en dat verdiend gepaste aandacht.
Auteur: Richard Claessen