03 december 2015

Een functionele bedrijfsvloer heeft geen dilataties

Afgelopen weekend reed ik over de Belgische rijksweg. Gelukkig worden auto’s steeds comfortabeler, maar het is ongelooflijk dat die wegen nog geaccepteerd worden! 
Er zitten zoveel dwarsvoegen en gaten in het Belgische wegdek. Het valt me dan ook op hoe stil het is zodra je de grens over rijdt en weer van het Nederlandse asfalt mag genieten, die er overigens als een biljartlaken bij ligt.

Het verschil in comfort tussen een Nederlands en Belgisch wegdek is zo groot, dat je jezelf afvraagt waarom het snelheidslimiet zo laag ligt. Drukte en verkeersveiligheid zijn daar natuurlijk debet aan, maar het comfort van de Nederlandse wegen kan veel meer aan. Zelfs dwarsvoegen bij viaducten zijn vrijwel niet meer voelbaar en het asfalt is volledig voegloos.

Het parallel met voegloze bedrijfsvloeren is groot. Ook hier bestaan grote verschillen in kwaliteit. Er bestaan namelijk nog steeds veel magazijnvloeren die eerder met een Belgische snelweg vergelijkbaar zijn. Anno 2015 zijn we in staat om vloeren geheel voegloos uit te voeren en de scheurwijdte dermate te beheersen dat geen comfortverlies wordt ervaren. Zeker bij supervlakke bedrijfsvloeren, volgens bijvoorbeeld de DIN 15185, in smalle gangenmagazijnen is rijcomfort bepalend voor de efficiency van een magazijn. Hoe hoger het comfort, hoe harder een truck via inductiegeleiding door de gang kan rijden en hoe sneller de pickorders verzameld kunnen worden. 

Supervlakke bedrijfsvloeren worden bijvoorbeeld met een rol over voorgestorte stroken vervaardigd en met zeer hoge vlakheid afgerold. De vlakheid wordt bepaald door de equipment waarmee tot 24 meter brede stroken gestort kunnen worden. Qua voegloze lengte staat het record op 400 meter zonder dilataties, nota bene in buitenomstandigheden! De truc is dat de krimp wordt verdeeld over talloze, smalle (haar)scheuren die niet hinderlijk zijn in het gebruik en niet afbrokkelen bij intensief gebruik. Om de vloer te kunnen maken worden wel stortnaden verwerkt, maar hierbij loopt de wapening door en is achteraf alleen een naadje in het vloeroppervlak zichtbaar. De overgang vormt hierbij geen hindernis.

Voor elke toepassing kan een ander type bedrijfsvloer de optimale zijn! ABT ontwerpt daarbij altijd op basis van functionaliteit en duurzaamheid. Ten aanzien van dit laatste punt scheppen we graag een realistische verwachting bij de opdrachtgever. We willen immers waarmaken wat we beloofd hebben door ook tijdens de uitvoering betrokken te zijn. 

Auteur: Niels Punt

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht