Schoon-betonnen duinrug
Om de afronding van de tweede Maasvlakte te vieren is op het duin van Europoort II het kunstwerk ‘De Zandwacht’ gerealiseerd: een schoon-betonnen duinrug. Dit project had echter veel voeten in de aarde. Het risico dat door wind of golfslag bij een zuidwesterstorm het duin rondom het kunstwerk afkalft, is op een passende wijze vermeden door het kunstwerk op een terp van gewapend grof granulaat te plaatsen. Het kunstwerk heeft de eerste stormen inmiddels met glans doorstaan.
Veiligheid
Bij de nieuwbouw van het CASA400 hotel in Amsterdam, gevestigd naast de dijk van het kanaal dat de Amstel met het IJ verbindt, ontstond de behoefte om een kelder te maken. De veiligheid van een dijk wordt echter geleverd door de grond die achter de dijk ligt: de zogenoemde beschermingszone. Zelfs het graven van een sleuf voor een leiding in deze zone is al een behoorlijke uitdaging. Uiteindelijk is aangetoond dat zowel tijdens de bouw als in de periode daarna, de dijk een royaal hogere veiligheid had dan in de bestaande situatie.
Bouwen in de dijk
Bij het woontorencomplex ‘De Tweeling’ in Amsterdam was de uitdaging zelfs nog groter. De behoefte was om bovenop de dijk te bouwen. De palen van de woontorens zijn in de dijk geheid waarbij de trillingen de dijk niet mochten verzwakken. Op dat moment was het aanbrengen van vreemde objecten in de dijk eigenlijk niet vanzelfsprekend. Dankzij intensief contact met het waterschap en een uitgebreide analyse van de capaciteit van de dijk, werd het project alsnog gerealiseerd op een unieke plek in Amsterdam.
Windturbines
Nu aangetoond kon worden dat funderingen een dijk kunnen versterken, stond de volgende uitdaging voor de deur: een groene dijk nog ‘groener’ maken. Waar windturbines veelal op enige afstand van een dijk worden geplaatst, heeft ABT bij het Windpark Eemmeerdijk geadviseerd om windturbines vrijwel op de dijk te realiseren. Het project is inmiddels succesvol uitgevoerd en vraagt om een vervolg in de race naar een klimaatneutrale energievoorziening.
Dijkversterking
De ultieme uitdaging voor ABT verzorgde de aannemers Mourik en Besix met de vraag om een bijdrage aan de dijkverzwaring van het traject Kinderdijk – Schoonhovenseveer te leveren. Mede door de constructieve inbreng van ABT, kon het project middels een tender verworven worden. Met grote trots zie ik hoe een groep specialisten de meest geavanceerde berekeningen maakt om tot een optimaal ontwerp te komen. Op deze manier kunnen bestaande dijkwoningen schadevrij gehandhaafd blijven. Met palen, ankers, baretten en diepwanden zijn diverse dijkvakken versterkt. En passant wordt daarbij nieuwe kennis ontwikkeld; door inmiddels de tweede TU-Delft afstudeerder. Naar aanleiding van dit project participeert ABT ook in onderzoekstrajecten om de ontwerprichtlijnen te verbeteren.
Dat een dijk meer is dan een hoeveelheid grond mag blijken uit de genoemde voorbeelden. Bouwen op, in of direct naast een dijk is uitdagender, maar beslist niet onmogelijk. Mijn ambitie om op duurzame wijze, met respect voor de omgeving, op dijken mooie projecten te realiseren blijkt dus heel goed mogelijk te zijn.
Auteur: Niki Loonen