11 april 2016

Als glas en staal samensmelten

In de wereld van glasconstructies wordt vaak staal gebruikt om ruiten aan elkaar te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan Spiderglas gevels met RVS verbindingen. Deze verbindingen moeten meestal zo slank mogelijk worden uitgevoerd. We zoeken naar maximale transparantie. Maar waarom proberen we het staal te elimineren, als het omgekeerde kan leiden tot veel indrukwekkender constructies? Wat als grote staalconstructies dankzij glas kunnen worden omgetoverd in innovatieve en slanke bouwwerken?

We hebben al vaker glas en staal gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan het Zwitserleven kantoor te Amstelveen met glazen drukstaven in vakwerken. De vraag is nu waarom we nog stalen windverbanden in gevels toepassen, terwijl daarvoor glas kan worden gebruikt. De gebouwstabiliteit wordt dan door de gevelbeglazing verzorgd, die zit er immers toch al! De mogelijkheden van glas als onderdeel van de hoofddraagconstructie zijn te zien in restaurant De Boerderij te Arnhem. Bij dit paviljoen wilde NEXIT architecten de kolommen zo slank mogelijk uitvoeren om het zicht op het omringende Park Sonsbeek zoveel mogelijk te behouden. Windverbanden voor de glazen gevel waren natuurlijk geen optie, de diagonalen zouden het beeld verstoren. Daarom hebben we voorgesteld om schijfwerking in glas te gebruiken voor de stabiliteit van het totale gebouw. Met dank aan geavanceerde berekeningen is dit gelukt, zelfs met behoud van de standaard glasdikte!

Daria Scagliola
Het Zwitserleven kantoor met glazen drukstaven

Nu ik terugblik op dit mooie project, zou ik elke architect willen vragen om opnieuw na te denken over het combineren van staal en glas. Als deze twee materialen samensmelten kunnen bijzondere dingen ontstaan. Ik noem het ‘glas-versterkte staalconstructies’. Dat dit ook mogelijk is in infra-gerelateerde projecten is aangetoond in de stationsluifel te Gouda. Minder staal en méér transparantie.

Terug naar mijn vraag: Wat als grote staalconstructies dankzij glas kunnen worden omgetoverd in innovatieve en slanke bouwwerken? Stuur me een schets, dan gaan wij op zoek naar een transparante oplossing.

Auteur: Kars Haarhuis

Thea van den Heuvel
Daria Scagliola

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Deel dit bericht