header belisol
26 juni 2016

Zwevende glazen showroom voor Belisol

Fabrikant van ramen, deuren en schuiframen Belisol in Hasselt laat zijn bestaande hoofdkantoren renoveren en uitbreiden met een nieuw te bouwen glazen showroom met ondergrondse parkeerbak. Bovenop de showroom wordt nog eens een polyvalente zaal voorzien van ongeveer 200 m2. Architectenbureau UAU Collective verzorgde het ontwerp. ABT is verantwoordelijk voor het volledige integrale advies inzake constructie, installaties en duurzaamheid.  

De gebouwen van Belisol zijn gesitueerd in een parkachtig landschap, dat zich bij uitstek leent voor een glazen showroom. Doordat deze teruggetrokken ligt ten opzichte van de contouren van de daaronder gelegen de kelderbak, lijkt de bovenbouw als het ware te zweven. Dit gevoel van lichtheid en transparantie wordt nog versterkt door een zo rank mogelijke constructie van zeer slanke kolommen op een groot raster. Het gebouw wordt verder getypeerd door een spitse uitkraging boven de inrit tot de kelderbak.

Integraal advies

ABT heeft voor Belisol een integraal advies gegeven binnen een multidisciplinaire aanpak. Dat betekent: alle techniek onder één dak - en daardoor een snellere coördinatie, minder risico, etcetera.

De techniek is ook nog eens vergaand geïntegreerd in de architectuur. ABT levert de ontwerpen voor constructie en installaties aan de architect in een 3D Revit model, UAU Collective voegt dit samen met hun eigen architectuurmodel (Archicad). Dankzij IFC uitwisseling* ontstaat één gecoördineerd model uit twee verschillende programma’s.

De nieuwbouw omvat 1130 m2 ondergronds parkeren, de 825 m2 grote, 6 meter hoge showroom, en een polyvalente ruimte van 200 m2. Bij de renovatie gaat het om een herbestemming van 900 m2 bestaande kantoren.

* Industry Foundation Classes (IFC) is bedoeld om informatie uit te wisselen over modelonderdelen met al hun eigenschappen. Waar vroeger slechts grafische entiteiten worden opgeslagen (zoals lijnen, cirkels en arceringen), is in IFC alle relevatie informatie aan het bouwdeel gekoppeld.

Afbeelding: belisol web interieur
Deel dit bericht