ABT maakt eigen kantoren veiliger op overdracht coronavirus Alle neuzen dezelfde kant op
12 juni 2020
In de kantoren van ABT zitten onze collega’s straks allemaal in dezelfde richting achter hun bureaus. Die bureaus zetten we bovendien zo neer dat de bestaande mechanische ventilatiesystemen maximaal bijdragen aan de luchtkwaliteit. Deze combinatie van maatregelen verkleint de overdrachtskans van het coronavirus doordat onze medewerkers altijd schone lucht inademen. Ook levert de configuratie tot 20% meer werkplekken op dan wanneer de cirkelvorm van 1,5 meter rond elke medewerker wordt gehanteerd.
 
“Wij noemen het ons intelligente 1,5 meter kantoor”, zegt senior adviseur Ad van der Aa. “Wij gaan onze werkomgevingen op deze wijze aanpassen en zijn ervan overtuigd hiermee veiligere werkplekken te creëren.” Specialisten van ABT deden de afgelopen tijd intensief onderzoek naar het ‘coronaproof’ herinrichten van de eigen kantoren. Zij hanteerden daarbij twee uitgangspunten. Ten eerste: de risicozone voor besmetting zit vooral aan de voorkant van het lichaam (neus, mond, ogen). Ten tweede: het ventilatiesysteem en de luchtstromingspatronen in een kantoorruimte zijn van grote invloed op het bewegen van virusdeeltjes. En dus op de overdracht ervan van mens op mens.
 
Minder risico, meer efficiency
 
Ad van der Aa: “In veel analyses die nu overal volop worden gemaakt, wordt de lucht die de virusdeeltjes verplaatst nogal eens vergeten. Als je alleen die cirkel van 1,5m als veilige maatstaf hanteert, laat je volgens ons kansen liggen om het slimmer en beter te doen: met minder risico voor de medewerkers en tegelijkertijd efficiënter in het gebruik van de beschikbare ruimte. Als specialisten in bouwfysica en installatietechniek willen wij onze nieuwe inzichten uiteraard graag met opdrachtgevers delen.”
 
Computational Fluid Dynamics
 
Op basis van de in- en uitadempatronen van mensen, het heen en weer lopen van medewerkers en het aanwezige ventilatiesysteem zijn, door middel van luchtstromingsberekeningen - simulaties met Computational Fluid Dynamics - verschillende scenario’s doorgerekend. De basisberekening vormde de op de 1,5 meter-regel aangepaste ‘oude’ kantoorindeling waarbij de medewerkers diagonaal tegenover elkaar komen te zitten. In de nieuwe situatie zit iedereen met de neuzen dezelfde kant op en zijn de bureaus strategisch gepositioneerd in relatie tot de aanwezige ventilatie. Ad van der Aa: “In een tweede, nog lopend, onderzoek richten we ons vooral op het effect van menselijk verkeer en opstoppingen in het kantoor, onder meer bij toiletten, koffiecorners en liften.”
Afbeelding: colored_walls_deskspresd

Bijschrift bovenstaande afbeelding: Intelligente 1,5 meter ABT-kantoor: alle medewerkers kijken in dezelfde richting en ademen altijd schone lucht in dankzij optimale positionering.

Afbeelding: colored_walls_2people

Bijschrift bovenstaande afbeelding: Herinrichting ABT kantoor volgens 1,5 meter afstand maatstaf.

Deel dit bericht