23 november 2017

Ultraslanke hybride trap ABT wint Betonprijs 2017

De ultraslanke hybride trap van ABT’s hoofdkantoor in Velp heeft de Betonprijs 2017 in de categorie betontechnologie gewonnen!

Uit de 83 inzendingen, waarvan 25 projecten/innovaties in de categorie betontechnologie, waren naast de ABT-trap ook de 3D-Fietsbrug in Gemert en de unieke toepassing van dunne betonplaten bij de Zeelsterbrug in Eindhoven genomineerd. ABT is niet alleen glasconstructeur en betonadviseur van de sierlijke ABT-trap, maar ook de opdrachtgever. Samen met JHK Architecten, Si-X glas, Romein beton en Cornelissen verlegden ze hun grenzen. 

Het oordeel van de jury 
"In verwarrende tijden groeit de behoefte aan schoonheid. Schoonheid geeft troost. Als betontechnologie daarvoor ingezet kan worden, dan dient het een onverwacht maatschappelijk belang. Deze ultradunne trap is prachtig. De constructieve samenwerking met de glazen trapbalustrade is werkelijk een vondst", aldus de jury.

Ver voorbij het gangbare
De sierlijke trap gaat zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare. Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van UHSB en glas; UHSB toont zich hierbij als materiaal dat veelzijdig toepasbaar is, zelfs in dunne platen, en nagenoeg onderhoudsvrij. Het glas inspireert als constructief draagkrachtig materiaal dat nu zelfs op de kopse zijde verbonden kan worden aan allerlei materialen, zoals UHSB. 

Eervolle vermelding
Er was één project waarvoor de jury bijzondere aandacht had en waarvan zij vond, hoewel het materiaal beton te weinig substantieel aanwezig was om in aanmerking te komen voor een prijs, dat het project een vermelding verdiende. Het is het project dat ingezonden is onder de titel: Dafne Schippersbrug. De Dafne Schippersbrug is een bijzonder project vooral op maatschappelijk gebied. De Dafne Schippersbrug is een sleutelproject dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe fietsroute, die de oude binnenstad van Utrecht verbindt met de nieuwe uitbreiding Leidsche Rijn. Wat zo bijzonder is aan het project en met name het knooppunt ter plaatse van de brug, is de aandacht voor de stedenbouwkundige inbedding, waarbij de route met een elegante krul het hoogteverschil tussen weg en brug oplost. Hierbij worden door de sierlijke vorm van het fietspad de openbare ruimte met park en basketbalveld ingesloten en de nieuwe Montessorischool aan het Victor Hugoplantsoen als vanzelf omarmd. Een betere uitnodiging om met de fiets naar school te gaan kan je je niet wensen. Met recht heeft de jury besloten dit project een Eervolle Vermelding te geven.

Betonprijs
De Betonprijs is een initiatief van de Betonvereniging en wordt ondersteund door het Cement & Beton Centrum, de BFBN, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Platform Betononderhoud. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

Deel dit bericht