13 augustus 2020

Predikherenklooster Mechelen: Genomineerd voor de onroerenderfgoedprijs 2020

Stem op het Predikherenklooster te Mechelen om de onroerend erfgoedprijs 2020 te winnen via onderstaande link: https://bit.ly/30LIGEa.

Na 40 jaar leegstand heropende vorig jaar het gerestaureerde Predikherenklooster in Mechelen als stadsbibliotheek, maar wel de meest bijzondere van ons land.

ABT België was verantwoordelijk voor de studie stabiliteit. Het huzarenstukje was het spectaculaire dakgebinte in eer herstellen en voorzien van de nodige dakkapellen zodat het hart van de nieuwe bibliotheek in zijn volle glorie kan worden aanschouwd.

Samen met ons dochterbedrijf Lüning, gespecialiseerd in houtconstructies, heeft ABT in overleg een oplossing gezocht voor het moderniseren en versterken van de zolder en dakconstructie zodat deze aan de eisen van een bibliotheek voldoet en toch de indrukwekkende monumentale houten dakspanten kon worden behouden.  

Van het bestaande dak werd de afwerking verwijderd en vervangen door een nieuwe opbouw. Het bestaande keperwerk en beplanking net als de spanten aan de binnenzijde zijn behouden. Hierdoor werd gewicht toegevoegd aan de bestaande dakspanten. Om te vermijden dat de spanten overbelast werden, werd er een extra stalen spant over het bestaande houten spant gezet. Houten en stalen spant worden ter hoogte van de horizontale dakbalken met elkaar verbonden zodat ze samenwerken. Van dat stalen spant is haast niks zichtbaar zodat het erfgoed in zijn volle glorie kan worden aanschouwd.

En dit is maar één van de vele aspecten die minutieus werden bedacht en behandeld in dit project.

Kortom, een project die het verdient om de erfgoedprijs te winnen!! Help ons door te stemmen voor predikheren!

Overige teamleden : Kortekniestuhlmacher i.s.m. Callebaut-architecten, Bureau Bouwtechniek, Triconsult, RCR, Renotec en Monument Vandekerckhove.

 

Credits to all!

Predikherenklooster Mechelen
Foto: Luuk Kramer
Toegepasste houtversterking
Deel dit bericht