08 juni 2017

Goud voor Rechtbank Amsterdam tijdens Partnerships Awards

De Partnerships Awards is het evenement dat de best-in-class op het gebied van ‘Public Private Partnership’ (PPP) herkent en beloont. Het jaarlijkse terugkerende evenement – open voor projecten en bedrijven over de hele wereld – verwelkomde dit keer meer dan 700 mensen om de prestaties binnen de industrie te vieren. Dit jaar dongen er meer dan 100 inzendingen – van toonaangevende organisaties en projecten uit Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Australië en Azië – mee naar de Awards. De Amsterdamse Rechtbank PPP won Goud in de categorie ‘Best Social Infrastructure Project’.

Rechtbank Amsterdam
De Rechtbank Amsterdam – een project van € 235 miljoen waarvoor in mei 2016 werd getekend – is de eerste PPP in Nederland die gewonnen werd door een consortium dat het grootste deel van de dialoogfase zonder aannemer doorstond. Dit resulteerde in een architectonisch ontwerp op basis van de exacte eisen van de klant in plaats van een constructie / ervaring gebaseerde oplossing. Het is ook de eerste Nederlandse PPP, die op korte en op lange termijn gefinancierd is door een hybride vaste / variabele oplossing. Dit combineert twee traditionele kortlopende variabele bankleningen met een ruil (‘swap’) tijdens de constructie: een traditionele vastrentende banklening voor de operationele overname van de kortlopende faciliteiten en een institutionele vaste rente investeerder tijdens de constructie en exploitatie.

Uniek in Nederland
Deze combinatie is uniek in Nederland en heeft zich ook nog niet eerder in Europa vertoond; hierdoor is een succesvolle, robuuste en competitieve financieringsoplossing ontstaan. De unieke financieringsstructuur zal deuren openen voor toekomstige hybride financieringsoplossingen in de Europese PPP-markt. De verschillende voordelen voor dit project – samen met de mogelijkheid om deze nieuwe benaderingen over de hele markt opnieuw toe te passen – zorgde ervoor dat dit project voor de juryleden boven de rest uitstak. Zij waren ingenomen met de bereidheid en het vermogen van het NACH-consortium (waaronder ABT) om out-of-the-box te denken en te komen met verschillende oplossingen die het PPP-model kunnen bevorderen.

 

Deel dit bericht