Kansen voor de toekomst
Het gaat bij construeren dus vooral over slim materiaalgebruik. Behalve materialen te vergelijken is het volgens Lonneke vooral interessant om per materiaal te kijken hoe verdere verduurzaming kan plaatsvinden. Zo kan elk materiaal in de toekomst binnen de aangescherpte MPG-eisen c.q. de klimaatdoelstellingen een interessante keuze blijven.
Voor beton liggen er kansen voor alternatieve bindmiddelen. ABT doet onderzoek naar betonmengsels met minder portlandklinker door alkalische activatie, zodat de milieu-impact van het beton afneemt. Ook wordt er gekeken naar het toevoegen van andere reststromen als grondstof voor beton, zoals granuliet.
Voor staal is nu al winst te behalen door hergebruikt of elektrisch geproduceerd staal toe te passen. Staal uit de vlamboogovens bestaat voornamelijk uit schroot en dus niet uit primaire grondstoffen. Daardoor is de milieu-impact lager. Staalproducenten zijn bezig met verdere verduurzaming in de komende decennia. Ook transportafstanden spelen een grote rol. Staal uit Azië is mogelijk goedkoper, maar productiewijze en transport hebben extra milieu-impact.
Bij gelamineerde houtconstructies is met name de houtlijm niet goed voor het milieu. Hoewel het aandeel van lijm beperkt is, liggen er kansen voor milieuvriendelijke lijmsoorten. Daar wordt onderzoek naar gedaan.
Potentie benutten
Lonneke: “Het afvalscenario van hout wordt vaak ongunstig beoordeeld, omdat men aanneemt dat het grootste deel verbrand wordt. Echter, hoogwaardige gelamineerde houtconstructies zijn demontabel en kunnen eenvoudig een tweede leven krijgen. Dit wordt nog niet beloond in de huidige rekenmethodieken. Als we deze potentie benutten levert dit ook voor houtconstructies een lagere milieu-impact op. ‘We willen hout’ zeggen opdrachtgevers tegenwoordig vaak. Hout is hip en dat is deels terecht. Het is een mooi materiaal dat de creativiteit aan het werk zet. Maar is het ook echt het beste materiaal voor de gewenste toepassing? Als dat niet zo is, zullen wij dat duidelijk zeggen.”
Kennisgroepen actief
Onze eigen kennisgroep Duurzaamheid kijkt integraal naar duurzaamheid. Naast de milieu-impact van materialen worden daarin ook energie, comfort en klimaatrobuustheid betrokken. Vanuit de constructie is vooral de milieu-impact van de materialen bepalend. Daar doen we onderzoek naar en die maken we inzichtelijk voor onze klanten. Je ziet ook dat de markt het oppikt. Voor producenten van bouwmaterialen is duurzaamheid echt een issue geworden. Dat maakt ons werk nóg interessanter.”
Voor meer informatie:
l.vanhaalen@abt.eu
+31 6 207 280 55
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2021.