08 juni 2016

ABT, Van Roey en UAU Collective verkrijgen opdracht gemeentehuis Leopoldsburg

Het gemeentebestuur van Leopoldsburg heeft bouwfirma Van Roey gekozen als partner voor de renovatie en nieuwbouw van haar gemeentehuis. ABT verzorgt de integrale adviesdiensten voor stabiliteit en technieken voor de design-and-build-opdracht. Het ontwerp is van UAU Collective.

Het opvallendste aan het concept is de grote, monumentale inkomhal. Deze bestaat uit het volledige centrale deel van het bestaande gemeentehuis dat intern compleet wordt gestript. In dit entreegebied, dat niet wordt geklimatiseerd, kunnen tal van activiteiten plaatsvinden.

Daarachter komt een nieuwe constructie met veel glas, waarin het bestaande gebouw weerspiegelt. Deze nieuwbouw komt in plaats van het bestaande achterliggende gebouw. In dit compact gebouwde administratief centrum (NAC) worden alle diensten gecentraliseerd. De eenduidige en overzichtelijke (constructieve) opzet van het gebouw maakt een hoge mate van flexibiliteit en functionaliteit mogelijk.

Het ingediende voorstel moest duurzaam zijn. Het ontwerpteam heeft dan ook gezorgd voor een BREEAM-score ‘excellent’, wat nog zeldzaam is voor openbare gebouwen. Het gebouw is voorts ook BEN (bijna energieneutraal). Om dit te bereiken wordt de schil zeer goed geïsoleerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van CO2-gestuurde ventilatie en LED-verlichting en is het gebouw voorzien van een warmtepompsysteem, aangesloten op een ijsbuffer.

Het college van burgemeester en schepenen heeft de firma Van Roey voorgesteld op basis van een quotering door een technische werkgroep. Ook bleef de offerte van deze firma binnen de voorziene raming. Volgens planning worden de werken gestart in januari 2017. 

Lees meer op inVlaanderen.be

Afbeelding: gemeentehuis-leopoldsburg-abt-aanzicht
Deel dit bericht